X

Ekonomik büyüme tam gaz gidiyor

Geçen yıla ait milli gelir verileri güncellendi. Yılın tümünde bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9 büyümüşüz. Bu yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, reel olarak yüzde 11.6 büyüdükten sonra, ikinci üç aydaki büyüme aynı bazda yüzde 8.8 oldu. Takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış şekliyle de, milli gelirimiz reel olarak 2009 yılının ikinci üç ayından bu yana her üç aylık dönemde bir öncekine göre artış gösteriyor.
İç talep büyümesine dayalı ekonomik büyüme tam gaz devam ediyor. Geçen yılki reel yüzde 9'luk büyümeye iç talep büyümesinin katkısı yüzde 13.4 idi. Net dış talep yüzde 4.4 kadar eksi katkı yapmıştı. Bir başka ifadeyle, eğer net dış talep katkısı sıfır olsaydı, geçen yılki ekonomik büyüme yüzde 13.4 olacaktı.
Bu yılın ilk yarısında ekonomik reel büyüme yüzde 10.2 oldu. İç talep büyümesinin katkısı yüzde 15.5'e çıkarken, dış talebin negatif katkısı yüzde 5.3'e yükseldi. Geçen yılın son üç ayından başlayıp bu yılın ortasına kadar devam eden ekonomiyi dizginlemeye yönelik politikalar tam tersini yapmış görünüyor. İç talep reel olarak daha da hızlı artıyor. Bu olgu grafikten de açıkça görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi