X

Bankalar yerine artık reel Sektör borçlanıyor

Cari işlemler açığının finansman yapısı önümüzdeki dönemde giderek daha önemli hale gelecek. Bir şekilde dış finansman bulabildiğimiz ölçüde cari işlemler açığı artmaya devam edebilecek ve ekonomik büyüme devam edecek. Büyümenin dozu çok büyük ölçüde yurtdışına endeksli.
Küresel kriz öncesinde cari işlemler açığının finansmanında doğrudan yabancı yatırımlar giderek önem kazanmıştı. O dönemin bir diğer önemli dış finansman kalemi Merkez Bankası, Genel Hükümet ve Bankaların dışında kalan kesimin (çoğunlukla özel sektör şirketleri) doğrudan dış borçlanmasıydı. Küresel krizin derinleşmesiyle bu yapı değişti. Doğrudan yabancı yatırımlar azaldı. Özel kesim, net borçlanan değil, kriz döneminde net dış borç ödeyicisi durumuna geldi.
2010 yılında, Türkiye ekonomisinin kriz sonrası toparlanma döneminin başında, dış finansman ihtiyacı büyük ölçüde bankaların dış borçlanmaları yoluyla sağlandı. Tablodan da görüldüğü gibi, 2010 yılında bankalar 40 milyar doların üzerinde net dış borç aldılar. Özel kesim 10 milyar dolara yakın net dış borç ödedi. Bir anlamda, Türkiye ekonomisinin krizden çıkışının kaynağı bankalardı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi