X

TL borçlar için de olsa not artırımı önemli

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye Hazinesi'nin çıkardığı TL cinsi borçlanma senetlerinin notunu BBB-'ye yükseltti. Böylece notumuz yatırım yapılabilir düzey olan BBB kategorisine gelmiş oldu. Neredeydik nereye geldik?
Not artırımı döviz cinsi bonolarda değil, TL cinsi bonolarda oldu. Döviz cinsi bonolarda notumuz hâlâ BB düzeyinde. Yani, döviz cinsi borçlanmalarda henüz yatırım yapılabilir düzeye gelmiş değiliz.
Not artırımını küçümsemeyelim. TL cinsi bonolarda da olsa, not artırımı Türkiye ekonomisinin geldiği aşamayı göstermesi açısından çok önemli. Avrupa kriz içindeyken, Amerika ekonomik büyümeyi ateşlemeye çalışıp beceremezken, Türkiye ekonomisi birçok açıdan parlıyor. S&P'nin yayınladığı dokümanda da belirttiği gibi, cari işlemler açığı sorununu halledebilirsek, kamu maliyesi dengesinde sosyal güvenlik reformu gibi kalıcılığı sağlayabilecek iyileşmeleri yapabilirsek, döviz cinsinden notumuz da artabilir. Ama, galiba bu aşama için biraz bekleyeceğiz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi