X

Bu gidişle büyümenin düşmesi normal

Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında reel olarak yüzde 10.2 büyüdükten sonra yılın geri kalan kısmında ve gelecek yılın başlarında büyüme daha düşük olacak. Belki de, bazı üç aylarda gerileme dahi yaşanabilir. Büyümenin düşmesi uygulamadaki politikalardan değil, yurtdışından yeteri kadar kaynak gelmemesinden olacak.
Döviz kurları yükseliyor. Hazine bonosu faizi artıyor. Merkez Bankası her gün küçümsenmeyecek boyutta döviz satıyor. Demek ki, cari işlemler açığının finansmanı için yeteri kadar dış kaynak girişi gerçekleşmiyor. Hatta, bazı kanallardan dış kaynak çıkışı bile yaşanıyor. İşte, büyümeyi düşürecek gelişme de bu. Ama, işler tersine döndüğünde, büyüme de hızlanacaktır.
Ekonomik büyümenin düşmesini engelleyebilmek de pek mümkün değil. Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmesi derde deva olamaz. Olsaydı, Türkiye'nin son kırk yıllık reel büyüme ortalaması yüzde 5'in altında değil, yüzde 10'larda olurdu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi