X

Büyüme ve ithalat

Uzun süredir ilk kez ağustos ayında yıllık ihracat artışı ithalat artışını geçti. Bunun nedeni ithalat artışının radikal bir biçimde düşmesinden değil, ihracat artışının hızlanmasından kaynaklandı. Ağustos ayında ithalat yüzde 26.3 artarken, ihracat artışı yüzde 32.2 oldu. Buna rağmen aylık dış ticaret açığı 8.2 milyar dolarla geçen yıla göre yüzde 19.1 arttı. Yılın ilk sekiz ayında dış ticaret açığı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69.5 artarak 71.4 milyar dolar oldu.
İthalat artışı aylık bazda hız kesiyor. Ama, hâlâ çok yüksek. Dolayısıyla, ithalat artışı hız kesiyor dendiğinde ekonomik büyümenin de paldır küldür düştüğü izlenimi edinilmemeli. Yılın üçüncü üç ayında da Türkiye ekonomisinin uzun dönemli ortalamanın üzerinde büyümesi şaşırtıcı olmayacak. Büyümede daha sert bir düşüş yılın son üç ayında yaşanabilir. Buna rağmen, dış açıklar korkutucu boyutta olmaya devam edebilecek.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi