X

Enflasyonda eğilim yukarı yönde

Küresel kriz öncesinde enflasyonun hedeflenenden yüksek seyretmesinin önemli nedenlerinden biri olarak gıda fiyatlarındaki artışlar gösterilirdi. Son dönemde ise tüketici fiyatlarındaki ortalama artışı frenleyen gıda fiyatlarındaki artışların çok düşük olması. Tüketici fiyatları enflasyonu yıllık olarak eylül ayında yüzde 6.2 oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 2.2'de kaldı. Gıda ve alkolsüz içecekleri dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 7.7'ye dayandı.
Eylül ayı tüketici fiyatları enflasyonu beklentiler paralelinde geldi denebilir. Geçen yılın aynı ayına göre daha düşük çıktı. Ama, enflasyonun alt kalemlerindeki dinamikler geçen yılın aynı ayına göre oldukça farklı.
Fiyatları mevsimsel değişmeler gösteren malları dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki artış eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.29 oldu. Geçen yıl aynı gruptaki fiyat artışı yüzde yarım civarındaydı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi