X

Orta vadeli program biraz iyimser

Türkiye ekonomisine yönelik hazırlanan programların çok önemli bir çıkmazı var. Bazı makro büyüklükler kafadan atılan rakamlardır. Kafadan atma rakamların ima ettiği başka makro büyüklüklerin güzel görünmesi için geçmişte görülen eğilimlerden çok faklı eğilimlerin oluşacağını varsaymak kaçınılmaz olur.
Genellikle yüzde 5 civarında ekonomik büyüme öngörülür (bu rakam kafadan atmadır), ama cari işlemler açığının mutlak olarak da milli gelirin yüzdesi olarak da büyümesi istenmez. Halbuki, tarihte hiç böyle bir şey olmamıştır. Büyüme dönemleri hep cari işlemler açığının da arttığı dönemlerdir.
Aynı şekilde, kafadan atma büyüme ile işsizlik oranı düşürülemiyorsa, işgücüne katılım oranı ile oynayarak işsizlik oranının düşebileceği görüntüsü verilir. Halbuki, geçmiş eğilimler bir başka şey söyler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi