X

Ülkelerinde kurallar daha sert, yeter ki manipülasyona bulaşmasınlar

12 Aralık'ta bu köşede "Gazetecilerin İşi Zor" başlıklı bir yazı yazmıştık. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun piyasa dolandırıcılığına (manipülasyon) ilişkin 107. maddesinde sermaye piyasası araçları hakkında yalan, yanlış haber, yorum yapan ve rapor hazırlayıp yayanların suç işlemiş olacaklarını ifade etmiştik.
Özellikle medya mensuplarının bu hükümden dolayı bundan böyle işlerinin zor olacağını, manipülasyon suçunu işlemiş olmasalar bile hoşa gitmeyecek haber ve yorumlar hakkında idari para cezalarına çarptırılabileceklerini söylemiştik. Bu yazımız üzerine medya kesiminde ciddi tartışmalar başlamış ve medya mensuplarının ciddi şekilde kaygılandıklarına tanık olmuştuk.
Söz konusu yazımızda, araştırma raporları yazanların ve bu raporları yayanların da dikkatli olmaları gerektiğini belirtmiştik. Bu konularla ilgili Türkiye'deki tartışmaların yurtdışına taşındığı anlaşılıyor. Önce fon yöneticisi Mobius'un korkudan demeç vermekten kaçındığı, ardından yurtdışındaki büyük banka ve aracı kurumların Türkiye hakkında haber ve yorum yapılmasını askıya aldıkları, hatta analizcilerin Türkiye'ye seyahatlerinin bile durdurulduğu Habertürk Ekonomi'de 2 gündür haber konusu yapılıyor. Yabancıların gözünü korkutacak kadar yeni kanunda tehlikeli hükümler var mı gerçekten? Bu sorunun cevabı çok net: Evet, tehlikeli hükümler var.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni dönem yeni anlayış 30 Kasım -1 Pazartesi Otoyolların halka arzı en isabetli karar 30 Kasım -1 Pazartesi SPK’ya tabi şirketler iki denetçi mi atayacak? 30 Kasım -1 Pazartesi Sermaye piyasasının temel meselesi 30 Kasım -1 Pazartesi Halka arzlara çekidüzen 30 Kasım -1 Pazartesi