X
YORUM

Big In Japan

‘It's easy when you're big in Japan’ diye devam eden şarkı şimdi gerçek anlamını bulmuş gibi görünüyor. Fazlaca kısaltırsak, Japonya’da isen kolaydır anlamını çıkarmak mümkün. Gerçekten de son hamle beklenen etkiye sahip oldu mu ya da olacak mı emin değilim ama emin olduğum şeyler var; onlarla başlayalım.

 

NIKKEI’DEN CANLI

Bugün toplantıda atılan tüm adımları her gün bir yazı dizisi gibi yayınlayan ve duyuran Nikkei Ajansı’nın da daha önce belirttiği maddeler düşünülünce bugünkü toplantıda bir sürpriz yok gibi görünüyor. Sadece ufak tefek bir iki farklılık ya da eksiklik olduğu görülürken piyasanın da son bir ayda yaptığı karları realize etmek için bunu kullandığı görülüyor. Açıklanan önlemlere gelince, kısaca 3 başlıkta toplamanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. İlki, daha önce %1 olan enflasyon hedefini %2 yapmak oldu. Böylece ülkenin çeyrek asırdır içine düşmüş olduğu deflasyon (genel fiyatlar düzeyinin düşmesi ve bunun sonucunda da bir türlü büyüme gelmemesi) batağından çıkmak isteyen banka hedefini yukarı revize etti. En son 2006 yılında  %2’lik enflasyona kısa süreliğine şimdiki Başbakan Abe’nin lider olduğu dönemde vergi artışı ile ulaşan ülkenin son 15 yıldaki enflasyonu ise toplamda -% 15, yani fiyatlar düşüyor. Yıllıkta % 0.5 civarında gerileyen enflasyona karşın aynı oran İngiltere ve ABD’de %2 civarında ve pozitif. İşte bu hedefe ulaşmanın birkaç yolu olduğu için de banka bu yolları kullanmak istiyor. Çok hızlıca sayarsak, fiyatlar genel düzeyini artırmanın sağlıklı ve sağlıksız da olsa bazı yolları var; bunlar kuru zayıflatmak, ekonomik aktiviteyi canlandırarak çıktı açığını düşürmek, varlık fiyatlarını yükseltmek, dolaşan para miktarını artırarak bunun eko-canlılık getirmesini beklemek, yurt dışından enflasyon ithal etmek olarak sayılabilir. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) bu yeni enflasyon hedefine hangi yolla ulaşmak istiyor emin değilim ancak gidilen yol sanki sağlıksız olarak kabul edebileceğimiz varlık fiyatlarını şişirme ve ekonomik aktörleri risk almaya doğru itme gibi görünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Merkeziyetsiz diye yola çıkan kriptonun geleneksel varlıklarla bağlantısı artıyor 02 Şubat 2022 Çarşamba, 10:43:46 Ekonomide Güney Kore modeli 06 Ocak 2022 Perşembe, 21:10:54 Ekonomide Çin modeli (2) 10 Aralık 2021 Cuma, 17:33:22 Ekonomide Çin modeli (1) 06 Aralık 2021 Pazartesi, 16:00:35 Fightclub: Faizler nasıl iner? 02 Haziran 2021 Çarşamba, 21:50:22