X
YORUM

1 İyi 1 Kötü Haberim Var

Bu durumda hangisini tercih edersiniz? Bana sorulduğunda genellikle fark etmez derim. Anlatan da mutlaka iyiden başlar. Benzer bir yol izleyelim.


TRUMP SÖZÜNÜ TUTABİLİR Mİ?

Bütçeden altyapı yatırımlarının finanse edileceği ancak aynı zamanda vergi indirimlerine gidileceği gibi sözler verildi. Çin mallarına %45 gümrük tarifesi geleceği, kıtanın serbest ticaret anlaşması NAFTA'nın derhal yırtılıp atılacağı anlatıldı. Bir yandan ABD'yi yeniden muhteşem yapmaktan bahsediliyor, diğer yandan ise korumacılık ve ticaretin önüne engellerden.

Bu başka bir yazının konusu olduğu için hızla geçiyorum. Demem o ki bu politikalar kendi içinde oldukça tutarsız görünüyor. Sözlerin her biri tutulmaya çalışılsa başta ABD ekonomisi, ardından dünya ticaretinde oldukça kötü günler görürüz. Benim fikrim, sözlerin tutulmayacağı yönünde. Diğer yandan, dünyayı aşağı çeken ancak ABD'yi yücelten ekonomik programların hem uygulanması güç hem de etkisi piyasa fiyatlamasının tersi yönünde etki yapma ihtimali taşıyor.

Piyasa ilk elden emtiayı uçurdu, dolar tırmandı, Trumpflasyon diyerek tahvilleri sattı, gelişen ülke kurlarında kıyım yaşandı ve Fed'in faiz artışı kesinleşti. İlk fiyatlamalar yanıltıcı olabileceği gibi tarihsel olarak da bu genellikle böyle olmuştur. Üstelik fiyat dinamikleri kendi içinde de şimdilik pek tutarlı değil.

Küreselleşmeden en çok faydalanan ABD değil miydi hem...

Türkiye için bütün bu olanlar ne demek? Asya'da ticari olarak ABD ile yarışan bir konumumuz yok. Latin Amerika'da üretip ABD'ye serbest ticaret anlaşması ile ilk elden satmıyoruz. Ayrıca bu ülkeye ihracatımız da pek düşük. Bu kanalların kapalı olması şimdi bizi avantajlı konuma getiriyor.

ETKİLER MUHTELİF

Yükselen faizler geri dönebilir. Ne var ki problem bizim kısa vadede yukarıda saydığımız kötü özelliklere sahip olmasak da etkileniyor olmamız. İlk örnek aşağıda. ABD 10 yıllık faizi ile Türkiye yabancı para cinsinden faiz arasındaki fark gelişen ülkeler içinde en hızlı açılanlardan biri olduğu gibi, 350 baz puanı da aştı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Merkeziyetsiz diye yola çıkan kriptonun geleneksel varlıklarla bağlantısı artıyor 02 Şubat 2022 Çarşamba, 10:43:46 Ekonomide Güney Kore modeli 06 Ocak 2022 Perşembe, 21:10:54 Ekonomide Çin modeli (2) 10 Aralık 2021 Cuma, 17:33:22 Ekonomide Çin modeli (1) 06 Aralık 2021 Pazartesi, 16:00:35 Fightclub: Faizler nasıl iner? 02 Haziran 2021 Çarşamba, 21:50:22