X
YORUM

Banka Senedi Meselesi ve Modern Zamanlar

KRİZ BİLDİK NE VARSA SÜPÜRDÜ

Lehman batana kadar finansal cambazlığı bankalar yapardı. Ne zamanki ipte yürüyenler kafayı kaldırıp ipin üstünde herkesin olduğunu gördüler, aşağıya bir file açmak görevi merkez bankalarına düştü.

Küresel merkez bankaları düşük faiz & düşük büyüme ortamında 6 trilyon dolara yakın varlık aldılar. Sadece ABD, Avrupa, İngiltere ve Japonya değil aynı zamanda İsviçre, İsveç, İsrail... Herkes bir ucundan tuttu. Çek Cumhuriyeti'nde kur sabitlendi, İsrail'de banka Apple hissesi aldı, swap ihaleleri açıldı vs.

Kriz deflasyonist ve daraltıcı etkiler yaptığı için politikalar genellikle genişlemeci oldu. Para birimlerine değer kaybettirme sonucu baştan istenilen bir mutlu sondu adeta. Bu sırada trilyonlarca dolarlık tahvil stokunun getirisi negatife düştü. Genişlemeci politikalar düşük enflasyon ve sıfır faiz ortamına karşı uygulandı.

Bu hikayenin esas oğlanı merkez bankaları bilançolarının aktif tarafıdır. Krizle birlikte sadece genişlemeci (kantitatif) politikalar değil aynı zamanda kaliteyi düşürücü (kalitatif) politikalar da uygulanmıştır. Hazine tahvili almak yerine daha riskli çikolata üreticisinin bonosunu almak gibi.

Pasiflere geldiğimizde ise burası da oldukça gürültülü olmuştur. Teminat olarak kabul edilen varlıklar kamudan özel sektöre kaymış, hacimler büyümüştür. Aşağıda son 10 yılda birçok büyük merkez bankasının bilançolarındaki değişimi görmek mümkün*.




HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Merkeziyetsiz diye yola çıkan kriptonun geleneksel varlıklarla bağlantısı artıyor 02 Şubat 2022 Çarşamba, 10:43:46 Ekonomide Güney Kore modeli 06 Ocak 2022 Perşembe, 21:10:54 Ekonomide Çin modeli (2) 10 Aralık 2021 Cuma, 17:33:22 Ekonomide Çin modeli (1) 06 Aralık 2021 Pazartesi, 16:00:35 Fightclub: Faizler nasıl iner? 02 Haziran 2021 Çarşamba, 21:50:22