Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Aralık ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 1,9 artarak 73,45 değerini aldı.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin kişisel mevcut durum algısında ve genel olarak geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme izlenirken, tüketim eğiliminde güçlü bir artış izlendi.

Hayat pahalılığı ve ekonomideki yavaşlama eğiliminin mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentileri olumsuz etkilediğini fakat yılsonu etkisi ve artacak vergiler nedeniyle tüketim eğilimi arttı. Bu çerçevede Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,5 gerileyerek 71,35 değerini aldı.

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilim Ön Endeksi ise yüzde 24,2 gibi güçlü bir oranda artarak 84,73'e yükseldi. Son iki aydır artan kampanyalar, artacak vergi oranları ve enflasyonist beklentilerle iç talebin yükselme eğiliminde olduğu görüldü.