Advertisement
HABERLER ABONE OL

Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten Bloomberg HT ekranlarında konut fiyat artışının 2019 Aralık’tan bu yana ilk kez enflasyonun altında kalmasını değerlendirdi.

Keten, konutta 2018 yılında yaşanan sıkıntının benzerinin tekrarlanabileceğinin altını çizerken, konut piyasasının oldukça sıkışmış durumda olduğunu söyledi. Keten, “konut projelerini finanse edecek talep yok konut fiyatları dünyayla kıyaslandığında oldukça yüksek” diye ekledi.

Keten, “Çok yönlü bir kriz yaşıyoruz bütün dünyada bir barınma problemi hem alım fiyatlarında hem de kiralarda ciddi artışlar yaşandı ve bütün dünyada bu bir krize dönüştü. Türkiye’de bir de enflasyonun desteklemesi ile çok ağır bir şekilde hissettik. Geçen yıl yaşadığımız depremin ardından eski binalardan yeni binalara geçme konusunda çok yoğun bir talep var. Bu da kira ve satış maliyetlerini etkiledi. İşin sonunda finansmanın olmadığı satışın oldukça sınırlı olduğu bir dönemde çok sayıda proje başlıyor ama bunu finanse edecek konut talebi yok karmaşık bir döneme giriyoruz. Bence geliştirici firmalar arasında ciddi bir risk hatırlarsanız 2018’de krize benzer şekilde finansal şartlar ile ciddi sayıda konut projesi yarı yolda kalmıştı. Onların tekrar harekete geçmesi ayağa kaldırılması yıllar aldı uzun süren hukuki ihtilaflar olmuştu. Ben önümüzdeki dönemde 1-2 yıllık dönemde böyle bir riskin varlığının giderek arttığını düşünüyorum. Burada firmaların uzun vadede iyi bir nakit akışı planlamaları şart” dedi.