Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Erdoğan'dan Antalya'da yoğun diplomasi trafiği

Erdoğan'dan Antalya'da yoğun diplomasi trafiği

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu 2026 kapsamında Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

Erdoğan'dan Antalya'da yoğun diplomasi trafiği
17 Nisan 2026, 21:47 Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu 2026 kapsamında yoğun diplomatik temaslarda bulundu. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile gerçekleştirdiği görüşmede, ikili ilişkiler, Suriye’deki son durum ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Suriye'nin birlik ve beraberliğini güçlendirme, yeniden inşa ve kalkınma yönünde kararlı adımlar attığını belirterek, Türkiye'nin bu süreçte Suriye'nin yanında olmaya devam edeceğini ifade etti.

Erdoğan, Suriye'nin bölgesel çatışmaların dışında kalmasının önemine işaret ederken, savunma, güvenlik, ticaret, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliğinin artırılmasının yeniden ayağa kalkma süreci açısından önem taşıdığını kaydetti. Erdoğan ayrıca, Suriye’nin Kuzey Doğu'sundaki entegrasyon sürecinin kesintisiz ve suhuletle tamamlanmasının tüm bölgenin yararına olacağını vurguladı.

"Pakistan'ın ateşkes çabaları uluslararası takdir topladı"

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yapılan görüşmede ise Türkiye-Pakistan ikili ilişkilerinin yanı sıra İran'daki ateşkes süreci ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, enerji, ticaret ve savunma başta olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileri taşımak için adımların süreceğini belirtti.

Türkiye'nin İran'a yönelik saldırılarla başlayan çatışma sürecinde ilk günden bu yana barıştan yana tutum aldığını ifade eden Erdoğan, Pakistan'ın ateşkesin sağlanmasındaki çabalarının uluslararası takdir topladığını ve İran'da barışa ulaşılana kadar ateşkesin uzatılması için çalışacaklarını söyledi. Erdoğan, yaşanan gelişmelerin yeni ve sağlam temelli bir bölgesel güvenlik mimarisi ihtiyacını ortaya koyduğunu da vurguladı.

Erdoğan, daha sonra Pakistan Başbakanı Şerif ve Katar Emiri Al Sani ile üçlü görüşmede bir araya geldi. Liderler, kalıcı ve sürdürülebilir barış için birlikte atılabilecek adımları da istişare etti.

"Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı Orta Koridor'un verimliliğini artıracak"

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile yapılan görüşmede Türkiye-Gürcistan ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan, iki ülke arasında ticaret hacminin artırılması ve özellikle enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi için adımların süreceğini belirtti. Erdoğan ayrıca, Güney Kafkasya'da kalıcı barış için çalışmaların sürdüğünü ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının tam kapasite çalışmasının Orta Koridor'un verimliliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında atılan adımlara destek vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde ise Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, ticaret, enerji ve savunma sanayisi alanlarında işbirliğini daha ileri seviyelere taşıma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

İran'daki savaşın etkilerinin Türkiye ve Azerbaycan tarafından birlikte yönetildiğini belirten Erdoğan, sürecin barışla sonuçlanması için Türkiye'nin gayretlerinin sürdüğünü ifade etti. Erdoğan ayrıca, Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış yolunda atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve bu sürece destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile de bir araya geldi. Görüşmede Türkiye-Moldova ikili ilişkileri ile bölgesel konular ele alındı. Erdoğan, Türkiye ile Moldova arasında ticaret, enerji ve savunma sanayisi başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerin geliştirilmesi için adımlar atmayı sürdüreceklerini ifade etti. Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesine yönelik müzakere sürecini canlandırma çabalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, kalıcı barış amacıyla taraflarla temasların artırıldığını kaydetti.