Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının rekor artışın ardından yavaşlaması ile birlikte, bu yılın en uzun yükseliş serisini daha da uzattı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki yedi seansta yüzde 8.3 değer kazandıktan sonra yüzde 0.7 daha yükseldi. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı son 24 haftada ilk kez azaldı. Emtia Vadeliİşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları, petrolde fiyatların düşeceği beklentisi ile açtıkları pozisyonların (kısa pozisyon) sayısını önceki iki haftaya göre daha yavaş artırdı.

Fiyatlar geçen hafta arttı, ancak New York ve Londra piyasalarında petrol halen Haziran ayını, artan küresel üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma çabalarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile ayı piyasasına girmesinin ardından kayıpla geçti. Libya'da petrol üretimi son dört yılda ilk kez günlük  milyon varili aştı.

Sydney'de CMC Markets piyasa analisti Ric Spooner, "Son dönemdeki yukarı ivme dikkate alındığında, petrolün aşağı yönlü bir düzeltme yaptığını görmek şaşırtıcı olmaz," dedi ve "Libya muhtemelen üretiminin zirvesine yaklaştı. Ancak üretimin bu seviyeşere bazılarının beklediğinden daha hızlı tırmanması, genel arz durumu için olumsuz bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 34 sent yükselerek 46.38 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:01'de 46.24 dolar seviyesine geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 0.5 üzerindeydi. Kontrat Cuma günü 1.11 dolar yükselerek 46.04 dolardan kapandı ve geçen hafta yüzde 7 değer kazandı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek 49 dolara kadar çıktı. Ağustos vadeli kontrat Cuma günü 50 sent yükselerek 47.92 dolardan vadesini doldurdu. En yakın vadeli kontrat geçen hafta yüzde 5.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 2.40 dolar primli işlem gördü.