Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, Harvey Kasıgası'nın Meksika Körfezi'nden geçerek ABD'nin petrol rafinerilerinin yoğunlaştığı bölgeye doğru hareketlenmesi ile birlikte, traderların bu kasırganın olası etkilerini dikkate alması sonucu yükseldi ve dördüncü haftaya taşıdığı kaybını daralttı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 2 düştükten sonra yüzde 0.7 yükseldi. Benzin yüzde 4 kadar yükseldi. Körfez'de petrol ve doğalgaz üretiminin bir kısmı durdurulurken, fırtına, ülkenin rafineleme kapasitesinin önemli bir kısmını barındıran Teksas Eyaleti'ne doğru yaklaşıyor. Halen Kategori 2 düzeyinde olan Harvey karaya Kategori 3 seviyesinde ulaşırsa, 2005'teki Vilma Kasırgası'ndan bu yana bölgeyi etkileyen en büyük kasırga olacak.

Petrol fiyatları New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıntısından ziyade artan küresel üretime çevirmelerinin etkisiye bu ay yaklaşık yüzde 5 düştü. ABD'de benzin fiyatları, Harvey Kasırgası'nın sahile yaklaşması ve Citigroup Inc.'nin iki milyon varilden fazla akaryakıtın fırtinadan etkilenebileceği tahmininde bulunmasının ardından sert yükseldi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti David Hynes, "Piyasa, rafineriler üzerindeki etkisi çerçevesinde, ilk başta kasırgayı biraz negatif değerlendirdi, ancak platformların kapatıldığı yönünde haberler var. Bu nedenle hava değişti ve fiyatlar destek buldu," dedi ve "Piyasayı etkileyen asıl faktörler yerli yerinde duruyor; düşen stoklar, ancak ABD'de artan üretim" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent yükselerek Hong Kong saati ile 13:25'te varil başına 47.76 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 17 üzerindeydi. Kontrat bu hafta yüzde 1.6 düştü.

ABD'de Eylül vadeli benzin kontratı galon başına 1.7303 dolara kadar yükselerek Nisan ayından bu yana güniçi en yüksek değerine ulaştı. Ultra düşük sülfür dizel ise yüzde 2 yükselerek galon başına 1.6530 dolara kadar çıktı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures europe piyasasında 38 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 52.42 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.6 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.66 dolar primli işlem gördü.