Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stokalrındaki düşüşün sürdüğünü göstermesi beklenen resmi veriler öncesi, kazançlarını varil başına 52 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yükselişini ikinci güne taşıdıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, petrol stoklarının geçen hafta 3 milyon varil düştüğünü ve düşüşünü üst üste beşinci haftaya taşıdığını göstermesi beklenior. Irak, ülkenin kuzeyinden boru hattı yoluyla yapılan ihracata ilişkin anlaşmazlıklarla birlikte, kuzey bölgesinde yeni kıyı tesisi yoluyla ihracata başladı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin 30 Kasım'da gerçekleştirilecek toplantıda Mart ayının sonunda bitecek olan üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağı yolundaki spekülasyonun etkisi ile 50 doların üzerinde tutundu. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de ham petrol stoklarındaki düşüş sürüyor, ancak bu stoklar halen beş yılın ortalamasının yaklaşık 70 milyon varil üzerinde.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "OPEC'n toplantısına yaklaşmamız ile blrikte, anlaşmanın uzatılmasına ilişkin söylemi daha fazla işiteceğiz," dedi ve "Bu durum piyasaya olumlu bir hava verecek. Yılın sonuna yaklaşırken, 2018 yılının talep ve arz düzleminde daha iyi görünmesi ile birlikte, piyasa şimdilerde bulunduğu seviyelerin daha ötesine geçebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:52'de varil başına 51.95 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 81 altındaydı. Kontrar Pazartesi günü 6 sent yükselerek 51.90 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures