Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında ticarete ilişkin gerilimin yeniden artması ve Avrupa'daki siyasi kargaşanın OPEC'in üretim kısıntılarını gevşetebileceği endişeleri ile birleşmesi sonrası, risk varlıklarına gelen satışlarla birlikte gevşedi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta üst üste altıncı seansta da düştü ve geçen hafta Pazartesi gününden bu yana yüzde 7.5 değer kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den ithalata 50 milyar dolar gümrük vergisi getirmeye yönelik planlara devam edileceğini kaydetti ve bunun sonucu dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki anlaşmazlık yeniden ön plana çıktı. Piyasalar ayrıca, İtalya'nın Euro Bölgesi'nde kalıp kalmamayı da içeren bir referandum ile birlikte yeniden seçime gidebileceğine ilişkin beklentilerle de sarsıldı. Bu sarsıntı sonucu hisse senetleri sert düşerken volatilite göstergeleir yükseldi.

Piyasa kargaşası, Suudi Arabistan ve Rusya'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Haziran ayında gerçekleştirilecek toplantısı öncesi üretimi artırabileceklerini işaret etmeleri ile birlikte, bu ayki kazançlarınının tümünü geri veren petrol fiyatlarını daha da düşürdü. Yatırımcılar ayrıca ABD'deki ham petrol üretimini de izliyor. Barclays Plc., ABD'de petrol depolama merkezi Oklahoma'daki kilit depolar yaınındaki boru hattı kapasitesinin yetersizliğimin petrol akışı için tehdit oluşturabileceği ve enerji piyasaları için "yeni bir şok" meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Bir dizi olay belirsizliği artırıyor ve risk varlıklarından çıkışlara neden oluyor," dedi ve "Avrupa kargaşası petrolü daha da düşürebilir ve Trump'ın Çin üzerinde baskı yaratmaya yönelik hareketi yatırımcıların bir sonraki hareketin ne olacağı konusuna endişelenmesine yol açıyor. Öte yandan, yatırımcılar planlar ya da hedefler konusunda değişiklik olup olmadığını anlayabilmek için yaklaşan OPEC toplantısını bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek varil başına 66.35 dolara kadar düştükten sonra biraz toparladı ve Singapur saati ile 11:05'te 26 sent aşağıdaki 66.47 dolara geldi. Kontrat önceki seansta 1.15 dolar düşerek 66.73 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 74.81 dolara kadar geriledi. Kontrat Salı günü 9 sent yükselerek 75.39 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.41 dolar primli işlem gördü.