Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları,OPEC içinde üretim kısıntılarını gevşetip gevşetmeme konusunda görüş ayrılıklarının derinleşmesi ve yatırımcıların ABD ile Kuzey Kore arasındaki tarihi zirveinin sonuçlarını beklemeleri ile birlikte kazancını varil başına 66 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Suudi Arabistan ve Rusya üretim sınırlarını yükseltme konusunda destek bulmaya çalışırken, Irak, bu öneriye karşı çıkan Venezuela ve İran'a katıldı. Yatırımcılar ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında, her iki ülkenin barışı sürdürme ya da yeni askeri anlaşmazlıklara yönelmesi konusunda belirleyici öneme sahip tarihi zirveye de odaklanmış durumda.

Petrol fiyatları, Mayıs ayının sonlarında 72 doların üzerine çıkmasının ardından, Suudi Arabistan ve Rusya'nın diğer üreticileriden kaynaklanabilecek arz aksaklıklarını karşılamak için üretim kısıntılarını gevşetmeye hazır oldukları yönünde işaret vermeleri ile birlikte sert düştü. Halihazırda üretimi artırmış olan hem Rusya hem de Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri 22-23 Haziran'da Viyana'da toplandığında kademeli üretim artışı yönünde bir teklif sunabilir. 

Tokyo'da devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un başekonomisti Takayuki Nogami, "OPEC'in oybirliği ile karar almasından dolayı, Eğer Suudi Arabistan ve Rusya aralarında İran ve Irak'ın bulunduğu ülkeleri ikna edemezse, yaklaşan OPEC toplantısında üretim artırımı konusunda açık bir mesaj çıkmayabilir," dedi ve "Halen Suudi Arabistan ve Rusya muhtemelen üretimi artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent yükselerek Tokyo saati ile 11:52'de varil başına 66.17 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 36 sent yükselişle 66.10 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında fazla değişmeyerek varil başına 76.47 dolarda kaldı. Kontrat Pazartesi günü değişmeyerek 76.46 dolardan günü tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 10.37 dolar primli işlem gördü.