Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euronun geleceğinin söz konusu olmasıyla, Avrupa'daki borç krizi bölgedeki en yüksek nota sahip ülkelerin tahvil piyasalarına da uzanmaya başadı ve bu durum Almanya'yı tek risksiz borçlu ülke hâline getirdi.

Fransa, Avusturya, Hollanda ve Finlandiya'nın 10 yıllık hazine kağıtlarının faizi ile 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi arasındaki fark açılıyor. Fransa ve Avusturya'daki tahvillerin getirisi ile Almanya'nınkiler arasındaki fark, kredi notlarına ilişkin endişelerin etkisiyle  Kasım ayında 80 baz puanın üzerinde artış kaydederken, Finlandiya'nınkiler 29 baz puan, Hollanda'nınkiler ise 23 baz puan yükseldi.

Hollanda ve Finlandiya'daki hazine tahvillerinin getirisi ile Almanya'dakilerin faizi arasındaki farkın aşırı yükselmiş olmasının krizin yeni ve tehlikeli bir boyuta ulaşmış olduğunu gösterdiğini söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin stratejistlerinden Harvinder Sian, Euro Birliği'nin daha normal bir ülke görüntüsü vermesi gerektiğini ve piyasaların yalnızca bu riskler azaldığında tatmin olacağını belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu ayın başlarında Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine yönelik ifadelerde bulunmasının ardından yatırımcılar Avrupa'daki tahvillerden uzaklaşmaya başladı.