Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyüme görünümüne ilişkin İngiltere Merkez Bankası'ndan gelen karamsar açıklamaların etkisiyle hisse senetleri, ABD endeks vadeliler ve euro yeniden düşüşe geçti. Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyan ve İspanyol tahvillerini satın almasının ardından ise hazine tahvillerinin sigorta primi düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 değerlenmesinin ardından yüzde 0.4 geriledi. Standard&Poor's 500 endeks vadelileri yüzde 0.9 düştü. İtalya, Fransa, İspanya ve Belçika'nın CDS'leri tüm zamanların en yüksek seviyesinden düşüş kaydederken, 10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi de yüzde 7'nin altına geriledi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybıyla 1.3472 seviyesine çekildi ve benzin yüzde 0.8 yükseldi.

Avrupa'daki tahvil piyasasının ikili ve Avrupa Merkez Bankası'na bağımlı hâle geldiğini söyleyen Deutsche Bank AG'nin Avrupa faiz stratejileri müdürü Mohit Kumar, "ne zaman AMB adım atsa, piyasa yükselişe geçiyor ve ne zaman geri çekilse, baskıyı hissediyorsunuz. Gerçek alıcı ise yok" dedi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King bugün İngiltere'nin ekonomik görünümünün Avrupa'daki borç krizinden ötürü daha zayıf bir görünüme sahip ve kalıcı tehlike altında olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili 2 kaynağın verdiği bilgiye göre ise Avrupa Merkez Bankası bugün alışılmışın üzerinde oranlarda İtalyan tahvili satın aldı.

İtalya'nın hükümet kurmakla görevlendirilen teknokrat başbakanı Mario Monti bugün bakanlar kurulunu açıklayacak. ABD'de ise bugün açıklanacak sanayi üretiminin Ekim'de büyüme kaydettiğine işaret etmesini bekleniyor.

İMKB-100 DÜŞÜK AÇILDI; ARDINDAN ARTIYA GEÇTİ

Asya piyasalarındaki seyre paralel bir biçimde günü düşüşle açan İMKB-100, İtalya 10 yıllık tahvil faizinde görülen gevşemenin yurtdışı piyasalar üzerinde yaratmış olduğu olumlu hava ile birlikte kayıplarını telafi ederek artıya geçti. Günün açılışını 333 puan düşüşle yapan Bileşik Endeksi, seansın devamında gözlenen yükselişle ilk seansı 336 puan yükselişle 56.259 seviyesinden kapattı. Seans, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya, İspanya ve Portekiz tahvillerini satın aldığı yönündeki haberlerin de etkisi ile ilgili ülke faizlerinin faizlerdeki düşüşün ivme kazandığı görüldü. Yurtiçinde bugün önemli bir veri akışı olmazken, TCMB'nin yayınladığı Tüketici Güven Endeksi'nin Ekim ayında bir önceki ay gerçekleşen 93,7 seviyesinin altında 89,7 olarak gelmesi, ekonomiye ilişkin beklentilerin bozulduğunu gösterdi.

Endeks 2011 yılı içerisinde ilk kez 90 seviyesinin altında geldi.

Avrupa kaynaklı tedirginliğin devam etmesi, enflasyonist beklentiler ve
sıkılaştırıcı para politikası nedenleri ile Hazine'nin dün gerçekleştiği gösterge tahvil ihracına gelen talebin düşük geldiği gözlenirken, dün yüzde 10,51 seviyesinde olan gösterge faiz bugün piyasalardaki iyimserliğin etkisi ile yüzde 10,44 seviyesine geriledi.

Bir ara 1,80 seviyesinin altına gevşeyen Dolar/TL yeniden yükselerek 1,8033 seviyesinden işlem görürken, kurda dar bir bantta dalgalı bir seyir gözleniyor. Euro dolar karşısında değer kaybederken, parite yeniden 1,35 seviyesinin altında 1,3479 seviyesinden işlem görüyor. Gerek global ekonomiye dair büyüme kaygılarının yeniden etkili olması gerekse dolardaki değer kazancının etkisi ile emtia fiyatları bugün gerileme kaydediyor. ABD ham petrolü 98,77 USD/varile gerilerken, altının onsu ise yüzde 0,60 düşüşler 1.772 USD/Ons'tan işlem görüyor.