Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Her ne kadar bir süredir tartışılsa da, Yunanistan’ın eurodan çıkabileceğine yönelik endişeler,  bu konuda planlamaların yapılıyor olduğu yönündeki haberler ile boyut değiştirmiş durumda. Piyasalarda daha önce böyle bir durum olduğunda algısı ile hazırlanan "eurodan çıkış" senaryoları, Yunanistan’dan gelen açıklamalar ile baz senaryoya dönüşüyor ve endişe, yerini paniğe bırakıyor. Bugün Brüksel’de bir araya gelecek olan AB liderlerinin görüşmesi öncesinde, Eski Yunan Başbakanı Papademos’un her ne kadar sonradan bu söylemi değiştirse de, Yunanistan'ın eurodan çıkışına yönelik hazırlıklar olduğuna yönelik açıklamasının dün piyasalarda görülen olumlu algıyı hemen tersyüz ettiği görülüyor.

Asya tarafında ise bugün Japonya’dan haber ve ve akışı vardı. Japonya Merkez Bankası aylık toplantısında beklentilerin aksine tahvil alım ve kredi programında değişikliğe gitmedi. Beklenti çok kuvvetli değildi ama dolar endeksinde görülen artışa karşın, yenin dolar karşısında %0,7 değerlenmesi, bu yöndeki eğilimin çok da azımsanmayacak boyunda olduğunu gösterdi.

Euro Bölgesi ile ilgili endişeler ile varlık fiyatlarında bugün sert hareketler gözleniyor. Risk faktörlerinin kısa sürede marjinal seviyelere geldiği gözlenirken,  özellikle hisse senedi piyasalarında satışlar hız kazanmış durumda. Avrupa Borsalarında %2’ye yakın kayıplar görülürken, İtalya borsasındaki düşüş %2,5’a ulaştı. Bugünkü kayıplarla birlikte Avrupa borsalarına gösterge niteliğinde Euro Stoxx 600 yılbaşındaki seviyesinin altına gerilemiş oldu. Almanya’nın pozitifte tuttuğu endeks, Euro Bölgesi’ndeki sorunların sarmal hale gelmesi ile negatif alana geçiş yaptı.

Gün sonuna doğru gelen alımlarla dünü %1 primli kapatan İMKB-100 ise, yurtdışı borsalardaki görülen satış dalgasından nasibini alıyor. Güne 608 puan kayıpla 56.471 seviyesinde başlayan Bileşik Endeks, yurtdışındaki negatif seyrin ivmesini artırması ile 56bin seviyesinin üzerinde tutunma uğraşındaydı. Sınai Endeks’teki %1,2 kayıp görülürken, Bankacılık Endeksi %2,7 gerilemesi Bileşik Endeksi aşağı çekti.  İMKB – 100 55.816 – 56.663 bandında hareket ettiği seansı %1,9 kayıpla 59.999’dan kapattı. Günün ilk seansında gelinen seviye, 4 aydır gözlenen en düşük seviye olarak göze çarpıyor. Vadelide ise kaybın %2,5 olduğu görülüyor.

Euro/Dolar paritesi bir ara 1,2615 ile Ağustos 2010’dan beri en düşük seviyesini görse de, bir nebze toparladı. Parite şu anda 1,2650 seviyesinde. Kur piyasasındaki dalgalı seyir, Dolar/TL ’nin de gün içinde 1,85’i aşmasına neden oldu. Kur 1,8470’de seyrederken, döviz sepetinde 2,0920’deyiz. 2mlr TL haftalık repo dönüşünün olduğu günde Merkez Bankası’nın geleneksel ihale ile 1mlr TL verdiğini hatırlatalım.

Tahvil piyasasında yine Almanya tahvillerini kayıldığı gözlenirken, İspanya ve İtalya tahvillerinden çıkışın panik düzeyinde olmadığı gözlendi. İspanya ve İtalya 10 yıllık tahvil faizi sırasıyla %6,13 ve %5,64 seviyesinde. Türkiye tahvilleri ise benzer ülkelere kıyasla negatif ayrışmış durumda. Benzer ülke uzun vadeli kağıtlara giriş gözlenirken, Türkiye 10 yıllık faizin %9,43’e yükseldiği görülüyor. %9,51’de seyreden gösterge faizde yükselişin sınırlı kaldığı gözleniyor. Emtialarda ise genel eğilim düşüş yönünde.. Altının onsu 1557 dolara gevşerken, brent petrolün varil fiyatı %1,1 kayıpla 107,2 USD/varil seviyesinde. 

 

Cihan Başkal

Bloomberg HT Araştırma Bölümü