Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı, derinleşen ekonomik yavaşlama ve bütçe kısıntılarının İtalya'dan İspanya'ya kadar çeşitli Avrupa ülkelerimim işgücünü azaltmaları sonrası rekor seviyeye yükseldi.

17 ülkeli Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Nİsan ayında yüzde 11'e çıktı ve 1995'te verilerin toplanmaya başlamasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Mart ayı işsizlik oranı ise yüzde 10.9'dan yüzde 11'e revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre de bu verinin yüzde 11 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Avrupalı firmalar, kötüleşn finans krizinin ihracatı ve tüketici harcamalarını düşürmesi sonucu, karlarını koruyabilmek içim maliyetlerini düşürme baskısı altındalar. Euro Bölgesi'nde ekonomik güven geçen ay ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla düştü ve imalat sanayi üretimi daraldı. Alman havayolu şirketi Lufthansa AG, 30 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, 1,000 kişiyi işten çıkarabileceğini kaydetti ve dünyanın en büyü uçuş içi gıda şirketi LSG Sky Chefs, 2014'e kadar maliyetlerini düşüreceğini açıkladı.

Amsterdam'da ING Bank analisti Martin van Vliet, "Euro Bölgesi'nde istihdam piyasası resesyonu yayılmaya ve derinleşmeye devam ediyor" dedi ve "Halen işsizlik oranının, Euro Bölgesi ekonomisinin yılın ilerleyen dönemlerinde çift dipli resesyondan çıkacağı varsayımıyla, yüzde 11.5'in hafif üzerine çıkarak zirve yapmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve günlük bazda yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 10:35'te 1.2327 dolara indi.