Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in bugün açıkladığı QE3 kararının ardından ABD para biriminin değerini azaltacağı endişeleriyle yen karşısında düşüşe geçti. Dolar, Fed'in ucu açık bir planla her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımı yaparak uzun vadeli tahvillerini genişleteceği açıklamasının ardından büyük para birimlerinin çoğu karşısında zayıfladı.

Bloomberg tarafından görüşü alınan ekonomistlerin yüzde 64'ü, Ben S. Bernanke'nin bugün QE3'e gideceğini tahmin etti. Yen, dolar karşısında son 7 ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, bu tırmanış Japon politika yapıcıların güçlenmeyi kontrol altına alabilmek için piyasaya müdahaleyi gözden geçirebilecekleri söylentisini ortaya çıkardı.

Citigroup Inc.'in Kuzey Amerika Döviz stratejisti Greg Anderson, "Dolar buna yaklaşırken çok sattı ve risk de satın alındı" diyerek, "Bence doların kayıplarını tekrar kazanacağını göreceğiz" dedi.

Dolar, New York saatiyle 12:54'te yüzde 0.2 gerileyerek 77.71 yen oldu. ABD para birimi yüzde 0.9'a varan bir zayıflama yaşayarak 9 Şubat'tan bu yana en düşük noktayı gördü. Euroya karşı ise çok değişmeyerek 1.2891 dolarda kaldı.