Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın Maliye Bakanı Taro Aso, yeni zayıflatmak için Döviz rezervlerinin bir bölümüyle Avrupa İstikrar Fonu tahvillerinden satın alacağını açıkladı. Tokyo'da konuşan Aso, miktara ilişkin bir detay vermedi.

ESM tahvillerini satın almak, ABD ve Güney Kore gibi ticaret ortaklarından gelecek mevcut politika eleştirilerini önlerken, Japonya'nın yeni başbakanaı Shinzo Abe'nin yeni zayıflatma hamlelerine yardımcı olabilir.

JP Morgan Securities Japan Co.'nun başekonomisti Masaaki Kanno, Avrupalıların, Japonya'nın ESM tahvilleri almasından memnuniyet duyacağını belirterek, bu sayede Japonya'nın hem eleştirileri bertaraf edebileceğini, hem de hedefine ulaşmış olacağını savundu.

Aso'nun açıklamalarının ardından yen, dolar karşısındaki kazançlarını azaltarak 87.83 düzeyine geriledi.

G-7 ekonomilerinin 2011'deki deprem ve tsunaminin ardından 2. Dünya Savaşı sonrası zirvelerine tırmanan yeni aşağı çekmek için döviz piyasalarına toplu müdahale gerçekleştirmesinin ardından ABD, Japonya'yı 2011'de tek taraflı yen satışları yapmak ile eleştirdi.

ABD Hazine Bakanlığı Aralık 2011'de Japonya'nın müdahaleler vasıtasıyla yeni aşağı çekmeye çalışmak yerine, ekonomisindeki dinamizmi artırmanın yollarını aramasının gerektiğini söyledi.