Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin önde gelen bankaları kriz döneminde yaptıkları mortgage işlemlerine yönelik davalarda uzlaşma için 20 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Finansal krizin 5 yıl sonrasında ABD'nin en büyük 2. bankası Bank of America, Fannie Mae’ye 11.6 milyar dolar ile en büyük ödemeyi yapmayı kabul etti. Ödemenin 3.6 milyar dolarlık bölümün nakit olacak.

Yapılan başka bir açıklamada ise aralarında Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan ve Citigroup'un da yer aldığı 10 mortgage kreditörünün, haciz sisteminden faydalanmaktan suçlu bulunduğu davada 8.5 milyar dolar uzlaşma bedeli ödemeyi kabul ettiği duyuruldu.

Mortgage ve haciz davaları bankaların, finansal krizin yükselişinde kredi standartlarının gevşetilmesi ve haciz davalarındaki gevşek tutumlarından ötürü ödedikleri on milyarlarca dolarlık ceza ve telafi bedellerine yenilerini ekledi.

Bank of America, toplamda 14.1 milyar doları bulan milyarlarca dolarlık yasal uzlaşma bedellerinin 4. çeyrekteki vergi öncesi kârlarını 2.7 milyar dolar azaltacağını söyledi. Analistler bankanın önümüzdeki hafta 3.5 milyar dolarlık vergi öncesi kâr açıklamasını bekliyor.

ABD'nin en büyük bankası Bank of America, konut sahiplerinin temerrüte düşmesiyle zarar etmesine yol açmış olan bankanın, mortgage şirketi Fannie Mae'ye sattığı mortgagelardaki sorumluluğu, iki kuruluş arasında 1 yıldan uzun süredir tartımalara neden oluyordu.

Bank of America, Fannie Mae'nin 2008'de kendisinden aldığı mortgage miktarının "aşırı" olduğunu söylüyordu.