Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı Davos'ta Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga ve Didem Arslanoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Başçı, Euro krizinde faiz koridorunu genişlettiklerini, şimdi ise buna ihtiyaç kalmadığını söyleyerek, Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) ve faiz koridorunun birbirini kısmen ikame ettiğini belirtti.

Ek parasal sıkılaştırma yapma ihtimalini gözardı etmediklerini kaydeden Başçı, "Kredilerle ilgili sıkılaştırmayı mumzam karşılıklar yoluyla yapıyoruz" dedi. Tarihe değil, veriye bağlı politika öngörülerine geçtiklerini vurgulayan Başçı, "Bu anlamda, kredilerin yüzde 15 büyüme hızında olması önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Reel efektif kurda 115-120 dengeyi işaret ediyor"-

Merkez Bankası Başkanı Başçı, kurlar konusunda da değerlendirme yaparak, "Reel efektif kurda 115-120 dengeyi işaret ediyor. Bu seviyelerden farklılaşırsa tepki verilebilir. Reel efektif kurdaki değişiklikleri mekanik olarak değerlendirmemek gerekli. Kurlara olan etki daha hızlı görülüyor. Reel efektif kur endeksi bu ay 120'nin az üzerinde gerçekleşecek" şeklinde görüş bildirdi.

-"Merkez bankacılar 'kur savaşları' diliyle konuşmaz"-

Krediler ve döviz kurlarındaki değişimleri değerlendirdiklerini kaydeden Başçı, "Merkez bankacılar 'kur savaşları' diliyle konuşmaz" dedi. Kur savaşlarının kimseye yararının olmadığına ve sonunun enflasyon olduğuna dikkat çeken Erdem Başçı, son atılan adımların krediler tarafında sıkılaştırıcı yönde olduğunu belirtti.

Küresel ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başçı, Fed yönetiminin bazı üyelerinin enflasyonda artış beklemediğini ve Fed üyelerinin politika değişiklikleri için eşik değerleri aradığını kaydetti ve "ABD'de maliye politikası alanında gidecek yer yok, Fed alandaki tek oyuncu" dedi.

Çin'deki cari fazlanın kademeli daralmasını izlemek zorunda olduklarını söyleyen Başçı, Çin'in rezerv birikim hızının düşeceğini ve Japonya'nın cari fazlasının düşmesinin dikkat çekici olduğunu sözlerine ekledi.

-"Not artırımı ihtimalini önemsememek lazım"-

Son dönemde sıkça konuşulan not artırımı konusuna da değinen Merkez Bankası Başkanı, "Türkiye'nin not artırımı ihtimali var ama bunu önemsememek lazım" dedi ve kredi notlarının önemininin giderek azaldığına ve eşik değer özelliğini yitirmekte olduğuna dikkat çekti. Başçı, "Resmi kararlarda notların mekanik kullanımı giderek azalacak" dedi.

-"Yüzde 15 kredi büyümesi büyük bir artış hızı"-

Kredi büyümesi konusunda sözlerini sürdüren Başçı, "Yüzde 15'lik kredi hacmi genişlemesi büyük bir kredi artış hızı. Bu hız büyümeyi yüzde 4'ün üzerinde tutmak için yeterli. Kredi hacmi genişleme hızının düşürülmesi katkı yapacaktır. TL likiditesi konusunda tam kontrol bizde. Dövizde sterilizasyon yapabiliyoruz. Yüzde 15'lik kredi artış hızı TÜFE'nin yüzde 5'e yakın kalmasına katkı yapar" dedi.

-"Kredilerle ilgili kontrol gücümüzü kimse hafife almasın"-

Tahvil piyasasının büyümesini desteklediklerini belirten Başçı, "2013 yılını kredi hacmi büyümesinde yüzde 15'e yakın bitirebiliriz. Kredilerle ilgili kontrol gücümüzü kimse hafife almasın" dedi. Kamu borç sürdürülebilirliğinin kontrol altına tutulmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Başkan Başçı, borçlanmada çok hızlı gidilmemesi ve kontollü ilerlenmesi gerektiğini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelere fon akımlarının hızlandığını söyleyen Başçı, fon akımının tahvil dışında hisse senedi piyasasına da yöneldiğini sözlerine ekledi. Başçı, "Uzun vadeli tahvil piyasasına yönelimin artması istikrar açısından önemli. yabancıların uzun vadeli Türk tahvillerine yönelimi artıyor. 30 milyar dolarlık fon akımının büyük bölümünü rezervimize dahil ettik" dedi.

-"Yüzde 5 cari açık sürdürülebilir düzeyde"-

Orta vadede yüzde 5'lik cari açık/GSYİH oranının sürdürülebilir düzeyde olduğunu belirten Başçı, cari açığa karşı tasarruflarla ilgili reformun ne kadar yararlı olduğunun görüleceğini söyledi. Cari açığın katkısıyla büyümenin, büyümenin oynaklığını artırdığına dikkat çeken Başçı, "Cari açığı ne kadar kalıcı olarak azaltabilirsek o kadar iyi" dedi.

-"Tütün fiyatlarındaki artışın enflasyona katkısı 0.7 puan"-

Gelir vergisinin vergi gelirlerindeki payının arttığına dikkat çeken Başçı, son dönemde istihdamda şaşırtıcı şekilde yüzde 4'e varan yükseliş olduğunu söyledi.

Tütün fiyatlarındaki artışın enflasyon hedefleri ile uyumlu olduğunu söyleyen Başçı, "Enflasyonda hedefimiz yüzde 5. Bu konuda değişiklik yok. Tütün fiyatlarındaki artış enflasyona 0.7 puan katkı yapacak" dedi.