Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka açık ortaklıkların bedelli sermaye artırımlarıyla ilgili düzenleme yaptı.

SPK'nın haftalık bülteninde yer alan düzenlemelerde payları Borsada işlem gören ortaklıkların bedelli ve bedelsiz sermaye artırımında uyması gereken kurallarda bazı önemli değişikliklere gidildi.

Kurul, ortaklıklar tarafından yapılacak nakit sermaye artırımlarında, sermaye artırımından elde edilecek fonun ortaklığın mevcut sermayesini aşması ve ilişkili taraflara olan ve ortaklığa nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan borçların ödenmesinde kullanılacak olması durumunda sermaye artırımının önemli nitelikteki işlemler arasında sayılacağını bildirdi.

Bu durumda söz konusu sermaye artırımı sebebiyle Kurul'a yapılacak başvuru öncesinde, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 24. maddesi gereğince ortaklara ayrılma hakkı verilmesi gerektiği Kurul tarafından karara bağlandı. Kurul ayrıca ayrılma hakkı verilmesine ilişkin işlemler tamamlanmadan yapılacak sermaye artırım başvuruların Kurulca değerlendirmeye alınmayacağını belirtti.

Kurul ortaklıkların sermaye artırımında toplanacak fonun yukarıda belirtilen ilişkili taraflara olan borcun kapanmasında kullanılmayacağı ortaklık tarafından beyan edilmiş olsa dahi, sermaye artırım başvurusu öncesinde kamuya açıklanan son dört finansal tablolarında, ilişkili taraflara nakit dışındaki varlık devirlerinden kaynaklanan toplam borçları ortalamasının, söz konusu borçlar dahil edilmemiş aktif toplamları ortalamasına oranı yüzde yirmiden fazla olan ortaklıkların da aynı şekilde ortaklara ayrılma hakkı verilmesi gerektiğini bildirdi.

-Bedelli'den gelen paranın hesabı verilecek-

Payları Borsa'da işlem gören ortaklıklar tarafından yapılacak nakit sermaye artırımlarında, sermaye artırımından elde edilecek fonun hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin olarak bir rapor hazırlanması ve kamuya açıklanması zorunlu hale getirildi. Sermaye artırımından elde edilen fonların raporda ve izahnamede belirtilen esaslara uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin olarak ise, sermaye artırımının tamamlanmasından itibaren ara dönem dahil olmak üzere iki finansal tablo dönemi boyunca kamuya açıklanan finansal tablolarının ilanını takip eden on iş günü içinde bir rapor hazırlanması ve söz konusu raporun ortaklığın internet sitesinde ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayımlanması Kurul tarafından karara bağlandı.

-Bedelsiz bölünmeye 2 liralık hisse fiyat sınırı-

Kurul halka açık ortaklıkların bedelsiz sermaye artırımları ilgili olarak da bazı değişikliklere gitti. Kurul, dönem karı hariç iç kaynaklarının sermayeye eklemesi durumunda, sermaye artırım kararının kamuya açıklanmasından önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların ortalaması dikkate alınarak yapılacak hesaplama sonucunda payların düzeltilmiş borsa fiyatının iki liranın altına düşecek olması durumunda, sermaye artırımı başvuruları Kurulca işleme alınmayacağını bildirdi.

Kurul ayrıca, halka açık ortaklıkların yasal kayıtları ile Kurul düzenlemeleri uyarınca hazırlanan ve kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolarında yer alan ''geçmiş yıllar zararları''ndan düşük olanı iç kaynaklardan mahsup edilmek suretiyle kapatılmadan veya kapatılacağı Kurul'a taahhüt edilmeden iç kaynaklardan sermaye artırımı yapılamayacağı belirterek ''Ancak, sermayeye eklenmek amacıyla özkaynaklar içerisinde bekletilen gayrimenkul satış kazancı ile iştirak satış kazancı için bu hüküm uygulanmaz'' ifadesini kullandı.