Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Altın son 25 yılın en kötü başlangıcını yaparken yatırımcı satışlarının rekor seviyeye çıkması, sarı külçenin 1. Dünya Savaşı'ndan beri en uzun rallisini sonlandırdığına dair endişeleri pekiştirdi; uzmanlar altına dair görüşlerini BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a değerlendirdi.

Bloomberg veri tabanına göre yatırımcılar şubat ayında 5.4 milyar dolara tekabül eden 106.2 ton altın ETF'si sattılar. Daha sonra ise 26.1 ton satış gerçekleşti. Milyarder George Soros'un ise en büyük altın deskteli ETF'deki varlıklarını geçtiğimiz çeyrekte yüzde 55 azalttığı biliniyor. Bu gelişmeler ise "Soros altını rüyadan uyandırdı mı?" sorusunu akıllara getiriyor.

-Kalyoncu: Altın önümüzdeki dönem ABD istihdam verilerine çok duyarlı olabilir

Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu altın satışlarının Soros'un ardından gerçekleştiği görüşüne katılmazken satış gerekçesine ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve işsizlik verilerindeki iyileşme beklentisi ile FED'in gevşek para politikasını sonlandırabileceği beklentilerinin hakim olduğunu düşünüyor.

"Altın önümüzdeki dönem ABD istihdam verilerine çok duyarlı olabilir." diyen Kalyoncu, "Üst üste gelecek 3-4 aylık iyileşen işsizlik oranı verileri altında satışı hızlandırabilir. Ancak 1,535 usd üzerinde kalındıkça yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyorum." yorumunda bulunuyor.

Kalyoncu, ETF satışlarına karşılık gelişmekte olan ülkelerden birçok merkez bankasının altın rezervlerini kalıcı olarak arttırdığını ve bunun bir trend olarak devam ettiğini gözden kaçırmamak gerektiğini vurgularken "Merkez bankaları alışları piyasada düşüşlerde destek sağlayacak ve tekrar yükseliş trendine dönmemize yardımcı olacaktır." açıklamasında bulunuyor.

 

-Aybars: Yaşananlar sadece düzeltme

Altın stratejisti ve BloombergHT yorumcusu Ateşan Aybars ise son günlerde altın fiyatının gerilemesiyle uzun süreli yükselme eğiliminin sona erdiği söylentilerinin arttığını belirtiyor.

"Oysa altının yükselmesi ardındaki itici gücün sisteme güvensizlik (kağıt para) ve enflasyon endişesi olduğu unutulmamalıdır." diyen Aybars, "Son aylarda sisteme güven inşası çabalarının verimli olması gözlenmekle birlikte bu çabaların enflasyonu davet etmeden gerçekleşmesi mümkün değildir." açıklamasında bulundu.

Aybars; "Elbette çıkar grupları herzaman olduğu gibi fırsatları değerlendirmek isteyeceklerdir. Soros'un sattığı altın miktarı Paulson 'un tuttuğu altın miktarı ile kıyaslandığında devede kulak kalır. Altının ardında sistemik olarak yükselmeyi programlayan enflasyon endişesi var. Yaşananlar sadece düzeltme ..." yorumunda bulundu.

 

-Şen: Altında hikaye ip-cambaz misali gelişiyor

BloombergHT Televizyonu Araştırma Masası Müdür Yardımcısı Gökhan Şen ise Soros ile ilgili, "Kendisi hakkında yorumda bulunmak beni zor durumda bırakabilir, zira benim var oluş tarihimden evvelce piyasalarda spekülasyon yapan bir fon yöneticisidir." açıklamasında bulunmasının ardından "Diğer yandan, hem ETF’lerdeki hem de net spekülatif pozisyonlarındaki hareketine bakarak fena da bir zamanlaması olmadığını görüyorum. Kısmen bir gösterge olarak kabul edilebilir. Yine de tam seviye vermek gerekirse, 1.600’ün üstünden bu ve buna benzer haberlerle gerilediği düşünülen altın böylece telafi hareketini de yapmış oluyor. Yani, haberlerin etkisi sıfırlanmış oldu denebilir…" yorumunda bulundu.

"Altında hikaye aslında ip-cambaz misali gelişiyor." diyen Şen, "Ben altın fiyatlarında haber bazlı etkilerin ancak bahane olabileceği kanaatinde olanlardanım. Benim takip ettiğim çok daha basit göstergelere göre yatırımcıların reel faiz talepleri artıyor. Faiz ödeyemeyen altın böylece arkadaşlarına göre geride kalıyor." noktasına dikkat çekti.

Global toparlanmanın satın alındığı ortamda altının en iyi tercih olmayacağını düşündüğünü ısrarla vurgulayan Şen; "Büyümelerin yeniden zayıfladığı, likiditenin ortada kalmak zorunda kalacağı ve insanların yeniden ürktüğü her senaryoda altın ilk akla gelen acil çıkışlardan biri. Bu sebeple, bunca belirsizlik ortada dururken elimizde önemli miktarda risk primi yaratabilecek faktör var demektir. Işte tüm bunların da uzun vadede altın fiyatını destekleyeceğini ve güvenli liman talebini uyaracağını düşünüyorum." yorumunda bulundu.

Şen; son olarak, birilerinin global toparlanmayı satın aldığı sürece altın yatırımcısının ne kadar moralli kalacağını bilmediğini belirterek "Bu sebeple de, daha bugünden herkesin kendi senaryosunu çizmesi gerektiği kanaatindeyim. Güneşli güzel günler için altın dışı, korkulu ve yağmurlu günler içinse altın cinsi şemsiyeler tercih edilebilir. Mutlaka da bir yatırımcı takip etmek gerekiyorsa, altına en baştan beri çok inanan ve mortgage krizini tahmin eden Paulson ve kendisinin hedge fonunun takip edilmesi gerektiğini söyleyebilirim. Eğer Paulson da inanmayı bırakırsa…" açıklamasında bulundu.

Credit Suisse Group AG ve Barclays Plc; 12 yıllık rallinin 2013 yılında zirveye çıkacağını söylüyorlar. Kıymetli metal 1997'den beri en aylık kaybı vermesinin ardından ayı piyasasına sadece yüzde 4 uzaklıkta bulunuyor.

Ekonomilerin ivme kazanması ve Federal Rezerv'in politika yapıcılarının teşvik öngörmesi ile hedge fonları 2007'den beri en düşük yukarı yönlü trenddeler. Fed'in öncülüğünde merkez bankalarının büyümeyi restore etmek adına 2008 Aralık ayından beri 3.5 trilyon dolardan fazla tahvil almaları ile külçe altın kendini yaklaşık iki katına katladı. Küresel hisselerin dört yılın yükseğine çıkması ve doların yedi ayın en güçlüğ seviyesinde bulunması sebebi ile Bloomberg anketine katılan 13 analisten 8'i 2014 yılında bu yıla göre altında daha düşük bir ortalama öngörüyorlar.