Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Slovenya'nın temerrüte düşme riski ülkenin tahvil ihalesinde hedefini tutturamamasıyla artarken, uluslararası kuruluşlardan yardım isteyecek 6. euro ülkesi olacağı endişelerini de yeniden canlandırdı.

Slovenya'nın temerrüte karşı sigorta primi (CDS) bugün bir haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Slovenya'nın dolar bazında 2022 vadeli gösterge tahvil faizi dün bu ay ilk kez yüzde 6'nın üzerine çıkmasının ardından o seviyede seyretmeye devam etti.

Gittikçe derinleşen bir bankacılık kriziyle mücadele eden Slovenya'da son 4 yılda yaşanan 2. resesyon, Nova Ljubljanska Banka gibi hükümet bankalarının elindeki kötü kredilerin sayısını da artırıyor. Slovenya Başbakanı Alenka Bratusek dün Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında hükümetinin bir kurtarma paketine başvurmamak için "gücü dahilinde olan her şeyi" yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Londra'da bulunan Royal Bank of Scotland gelişen piyasalar stratejisti Abbas Ameli Renani, "Piyasa, kötü bankalara ve mali konsolidasyona yönelik planların detayları olmadığı için Bratusek'in yorumlarına pek kulak asmadı. Dün gerçekleştirilen kötü ihale düşük iştahı yansıtır gibiydi" ifadelerini kullandı.

Sovenya CDS'i bugün 8 baz puan yükselerek 352 puana yükseldi. CDS, 28 Mart'ta son 6 ayın en yüksek seviyesi olan 412 baz puanı görmüştü.

Gösterge dolar tahvilindeki faiz oranı ise 5 Nisan'da 2 haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 5.6'ya gerilemesine rağmen dün 34 baz puan birden yükseldi ve yüzde 6.06 oldu.