Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bartın Gençlik Merkezi Çalışanları, Türk topluluklarında 4 bin yıllık geçmişe sahip strateji ve zeka oyunu "mangalayı" köy okullarında tanıtıyor.

Kaybolmaya yüz tutan oyunun canlandırılması amacıyla proje hazırlayan merkez çalışanları, Kumluca Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu öğrencilerine mangala seti dağıtarak, kurallar hakkında bilgi verdi.

Projeyi yürüten gençlik liderlerinden Murat Subaşı, toplantıda yaptığı konuşmada, Osmanlı İmparatorluğu döneminde oynanan, unutulduğunu düşündükleri strateji oyunu mangalayı köy okullarındaki öğrencilere öğreterek yaşatmak istediklerini söyledi.

Subaşı, projeyi köy okullarına yönelik başlattıklarını, belirli bir aşamanın ardından il genelinde de yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"İnternetin her eve girmiş olması ve çocukların tamamen sanal eğlencelere yöneldiği günümüzde eski bir Türk zeka oyunu mangalayı köy okullarındaki öğrencilere öğretmek istedik. Stratejik ancak basit bir oyun. Sunum yaparak uygulamanın ardından çocuklar oynayabilecek seviyeye gelebiliyor. Zaten biz de gittiğimiz her okula mangala seti bırakıp bilgi veriyoruz."

Okulun Müdür Yardımcısı Dündar Özmen ise gençlik merkezi çalışanları aracılığıyla öğrencilerin oyunu öğrendiğini ifade ederek, "Biz de bundan sonra öğrencilerimiz için çeşitli aktiviteler organize ederek unutulmamasını sağlamaya çalışacağız. Okullarımıza kadar gelip öğrencilerimize bu tür organizasyonlar düzenleyen gençlik merkezindeki arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

-Mangala oyunu

Mangala, dikdörtgen şeklindeki tahta, 48 taş ve iki oyuncu ile oynanıyor. Oyuna kurayla başlanıyor. Her oyuncunun amacı 6 hazinede en az 25 taş toplamak. Bunu yapabilen oyuncu, oyunu kazanmış oluyor.