Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip ve başlıca ihraç pazarlarından biri olan ABD'ye ihracatı bu yılın 7 ayında 3 milyar 292 milyon dolara ulaştı. Türkiyenin ABD'ye ihracatı artarken aynı zamanda Amerika kıtasına gerçekleştirdiği ihracat da yaklaşık yüzde 100 arttı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye'nin Kuzey Amerika'ya gerçekleştirdiği ihracat son 3 yılda yüzde 86,2 arttı. Son 3 yılda Güney Amerika'yla gerçekleştirilen ihracat yüzde 223,4 ve Orta Amerika ve Karayiper Bölgesi ile gerçekleştirilen ihracat da yüzde 23,8 yükseldi.

Türkiye, Kuzey Amerika'ya 2009 yılında 3 milyar 578 milyon 829 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin bu ülkeye olan ihracatı 2010 yılında 4 milyar 242 milyon 435 bin dolara, 2011 yılında ise 5 milyar 459 milyon 299 bin dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 6 milyar 662 milyon 554 bin dolara ulaştı. Böylece 2009 yılından geçen yıla kadar yapılan ihracat yüzde 86,2 artış kaydetti.

Türkiye, Güney Amerika'ya küresel krizin etkilerini gösterdiği 2009 yılında 677 milyon 599 bin dolar ihracat yaptı. 2010 yılında Güney Amerika'yla olan ihracat , 1 milyar 237 milyon 356 bin dolara, 2011 yılında ise 1 milyar 840 milyon 351 bin dolara yükseldi. Geçen yıl ise bu rakam 2 milyar 191 milyon 82 bin dolara ulaştı. Bu ülkeyle gerçekleştirilen ihracat 2009 yılından geçen yıla kadar yüzde 223,4 yükselmiş oldu.

Orta Amerika ve Karayipler bölgesine 2009 yılında 621 milyon 826 bin dolar, 2010 yılında 597 milyon 975 bin dolar ihracat yapıldı. Bölgeye ihracat 2011 yılında 626 milyon 293 bin dolar, geçen yıl ise 769 milyon 630 bin dolar oldu. Sonuç itibariyle Orta Amerika'yla yapılan ihracat yüzde 23,8 arttı.

Türkiye'nin Amerika bölgesinin tamamına gerçekleştirdiği ihracatın toplam ihracat içindeki payı 2009 yılında yüzde 4,8 olurken, bu oran 2010 yılında yüzde 5,3'e yükselmişti. 2011 yılında Türkiye'nin bölgeye ihracatının toplam içindeki payı yüzde 6,8'e yükselirken, bu oran 2012 yılında ise yüzde 6,3 olarak gerçekleşmişti.

- ''Ülkemiz için en önde gelen 7. ihraç pazarı ABD''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'ye ihracatın 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21 artış göstererek 5 milyar 468 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

Büyükekşi, ABD'ye ihracatın bu yılın 7 aylık döneminde ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 3 milyar 292 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.

''Ülkemiz için en önde gelen 7. ihraç pazarı olan ABD, toplam ihracatımızdan yüzde 3,7 pay alıyor'' diyen Büyükekşi, ABD'ye en fazla ihracat yapan çelik sektörü ihracatının 2012 yılında yüzde 26 artışla 935 milyon dolara, en fazla ihracat yapan ikinci sektör olan otomotiv sektörü ihracatının yüzde 17 artışla 852 milyon dolara ve üçüncü sektör olan savunma ve havacılık sektörü ihracatının yüzde 43 artışla 490 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Büyükekşi, bu yılın 7 ayında zeytin ve zeytinyağı sektörünün ABD'ye ihracatında yüzde 545'lik bir artış yaşandığına dikkati çekerek, bu rekor artışın, dünyanın en büyük zeytinyağı üretici ve ihracatçısı olan İspanya'daki rekoltenin düşüklüğü ve Suriye'deki iç savaştan kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye ile ABD arasında toplam 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi söz konusu olduğunu belirten Büyükekşi, buna rağmen ABD ile son yıllardaki ticaretin gelişimine bakıldığında 2002-2004 yılları hariç sürekli olarak Türkiye aleyhine dış ticaret açığı verildiğini kaydetti.

ABD ve AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin başladığını hatırlatan Büyükekşi, ''AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması (STA), AB'ye henüz üye olmamasına rağmen topluluk ile Gümrük Birliği Anlaşması bulunan ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret Anlaşması'nı çok önemli görüyoruz'' ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, söz konusu anlaşmanın yaklaşık 650 milyar dolarlık bir ticaret hacmini kapsayacağını ve küresel ekonomide iki kıtayı birleştireceğini belirterek, bu kapsamda Türkiye'nin, AB ile ABD arasındaki sürecin dışında kalmadan eş zamanlı olarak ABD ile STA imzalanması durumunda bunun birçok ihracatçı sektör için büyük fırsatlar sunacağını vurguladı.

Türkiye ile ABD arasında STA imzalanması durumunda bunun Türkiye'nin ticaretine pozitif yansımasını ve her iki ülke için de refah ve yeni bir kazanç yaşanmasını beklediklerine işaret eden Büyükekşi, ABD'den gelecek yatırımlarla, sürecin Türkiye açısından çok daha olumlu ilerleyeceğini ifade etti.

Büyükekşi, Türkiye'nin en önemli hedef pazarlarından olan ABD ile gerçekleştireceği bu anlaşma ile özellikle Türk markalarının ABD pazarındaki bilinirliğinin artırılması için büyük fırsatların söz konusu olacağını belirterek, TİM olarak bu anlaşmanın etkilerini ölçmek için Ekonomi Bakanlığı'nın desteği, TÜSİAD ve YASED'in de katkılarıyla ABD-Şikago merkezli ''AT Kearney'' firması ile geniş kapsamlı bir ABD ve Türkiye STA Etki Analizi çalışması yaptıklarını bildirdi.

Büyükekşi, 15 Temmuz'da başladıkları proje hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

''Proje, Türkiye ile ABD arasında imzalanması hedeflenen STA'nın ekonomimize etkilerini değerlendirmek açısından önemli bir kılavuz niteliği taşıyacak. Etki analizi çalışması kapsamında 4 ana senaryoyu, Türkiye-ABD STA'sının Türkiye'ye etkileri, Türkiye-ABD STA'sından etkilenecek sektörler, Türkiye-ABD STA Müzakereleri için politika geliştiricilere iletilecek öneriler ve Türkiye'nin dahil olmadığı AB-ABD STA'sının Türkiye'ye olası etkileri kapsamında değerlendiriyoruz. Çalışmamız kapsamında, aynı zamanda Genel Denge Analizi Modeli, sektörel rekabetçilik analizleri ve ticaret sürdürülebilirlik analizleri gerçekleştirerek ve STA'nın makroekonomik göstergeler ve öncelikli ihracatçı sektörlerimizde yaratacağı olası etkiler detaylı bir şekilde analiz edeceğiz ve çalışmamız sonucunda politika önerilerinin de sunulduğu geniş kapsamlı bir etki analizi raporu ortaya çıkacak.''

Büyükekşi, şu anda son aşamalarına geldikleri çalışmaların sonuçlarını eylül ayının başında açıklamayı hedefledikleri bilgisini verdi.

AA