Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:49'da güncellendi)

Altın New York'ta Fed'in teşviklerin hızını azaltacağı endişeleri arasında değerli metallere olan talebin azalması ile iki ayın zirvesinden geriledi.

Faiz oranlarını 2008'den bu yana düşük seviyelerde tutan Fed, ekonominin güçlenmesi sonrasında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65'ine göre Eylül ayı toplantısında aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını azaltacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları 21 Ağustos'ta açıklanacak.

Chicago'da bulunan FuturePath traderlarından Frank Lesh, "Piyasada Fed'in tahvil alımlarının azaltmaya başlayacağı söylentileri dolaşıyor. Yatırımcıların daha temkinli adımlar attığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 gerileyerek, New York saati ile 10:24'te, ons başına 1,366.30 dolara gerilerken, erken saatlerde 1,384.10 dolar ile 18 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 29 altındaydı.

Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu 16 Ağustos itibarıyla bu yıl yüzde 18 düştü ve bu düşüşün etkisi ile, altın destekli exchange traded fonların (ETF) varlıkları 55.4 milyar dolar eridi. Altın, bu yılki fiyat düşüşlerinin özellikle Asya'da mücevher ve sikke altın satışlarını artırmasının etkisi ile, geçen ayın ardından bu ay da yükseliş gerçekleştirmeye yönlendi. Küresel ETF varlıkları, son üç yılın en düşük seviyesinden yükseldi ve Şubat ayından bu yana ilk kez haftalık bazda çıkış gerçekleştirdi.

Altın Aralık 2008 sonu ile Haziran 2011 arasında Fed'in ekonomiyi desteklemek adına 2 trilyon dolarlık tahvil alımı yapması ile yüzde 70 sıçradı.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta 23.64 dolar ile 14 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra yüzde 1.1 düşerek ons başına 23.12 dolara geriledi. Metal geçen hafta yüzde 15 yükseldi ve Eylül 2008'den bu yana en hızlı haftalık çıkışını gerçekleştirdi. Gümüş destekli ETF'lerdeki gümüş varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçtiğimiz haftada 19,967.8 tona çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

(18:49'da güncellendi)