Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve Asya ve Avrupa'daki hisse senetlerindeki satışlara öncülük etti. Tahviller değer kaybederken, metaller geri çekildi ve tahıl vadeli kontratları yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saati ile 09:33'te yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Hindistan para birimi rupee dolar karşısında rekor düşük seviyeye inerken, Endonezya para birimi rupiah Haziran 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 düştü ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 geriledi. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 2.87 ile Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İtalya, Avrupa ülke tahvillerindeki değer kayıplarına öncülük etti. Mısır yüzde 2'den fazla yükseldi ve bakır yüzde 1'den fazla düştü.

Hindistan ve Endonezya'da yavaşlayan ekonomik büyüme, Fed'in teşvikleri azaltacağı spekülasyonunun da desteği ile, bu ülkeleri ve genel olarak gelişen ülkeleri, fon çıkışlarına duyarlı hale getiriyor. Hindistan'daki piyasa hareketleri, yetkililer üzerinde sermaye çıkışlarını durdurmak için yeni adımlar atma baskısını artırken, Endonezya'da cari işlemler açığı geçen çeyrekte rekor seviyeye yükseldi. ABD'de 21 Ağustos'ta açıklanacak olan konut satışları verisinin üç yılın zirvesine yükselmesi beklenirken, aynı gün Fed Açık Piyasa Komitesi'nin Temmuz ayı toplantısının tutanakları açıklanacak.

Frankfurt'ta Baader Bank AG sermaye piyasaları araştırma müdürü Robert Halver, "Piyasalara, ABD'de varlık alımlarının azaltılmasının yaklaşmasına bağlı olarak, kötü bir mod yayılıyor," dedi ve "Bu yeni bir dünya, terra incognita (bilinmeyen topraklar). Varlık alımlarının azaltılmasının piyasa için ne anlama gelebileceğini bilmiyoruz. Çünkü tarihte buna benzer bir örnek yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in 9-13 Ağustos arasında düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını Eylül ayındaki toplantısında azaltmasını bekliyor.

(16:50'de güncellendi)