Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye konusunda siyasi çözüm için hala bir umut bulunduğunu bildirdi.

Hollande, Elysee Sarayı'nda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı. Hollande, ''Şimdi, kimyasal silahların uluslararası kontrolü için iyi niyetle yeni bir arayış aşamasındayız. Müzakerelerin ana konusu, bu silahların imhası üzerinde sürüyor'' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, herkesin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve kimyasal silahlara son verip, siyasi çözüm imkanı için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Hollande, Fransa'nın krizden çıkış için elinden gelen bütün baskıyı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

-William Hague'nin açıklamaları

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların teslim edilerek, imha edilmesi önerisinin, uluslararası toplumun kimyasal silah saldırısına göz yumduğu ya da kayıtsız kaldığı anlamına gelmediğini belirterek, Esed rejimi üzerindeki baskının sürmesi gerektiğini ifade etti.

Hague, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD'den sonra Suriye'ye en fazla insani yardımda bulunan ikinci ülke olduğunu belirterek, Başbakan David Cameron'ın geçen hafta açıkladığı 52 milyon sterlinlik ekstra yardımı anımsattı.

İngiltere'nin şimdiye kadar Suriye'ye 400 milyon sterlinlik insani yardımda bulunduğuna dikkati çeken Hague, diğer ülkelerin de yardımlarını artırma çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Suriye'de siyasi çözüm sürecinde ikinci bir Cenevre Konferansının yapılmasının önemli olduğunu dile getiren Hague, şöyle konuştu:

"Ilımlı bir Suriye muhalefeti olmadan kalıcı ve anlamlı bir çözüm sürecinden bahsedilemez. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) kendini laik, demokratik ve çoğulcu bir Suriye'ye adayarak, tüm Suriyeliler için eşit hakları savunuyor. Bu vizyonu biz de destekliyoruz."

-"ABD tehdidinin etkisi oldu"-

Hague, ülkesinin SMDK'ya 20 milyon sterlinden fazla silah içermeyen ekipman yardımında bulunduğunu söyleyerek, geçen hafta Londra'da SMDK yetkilileriyle daha fazla yardım konusunu görüştüklerini kaydetti.

Suriye'de kimyasal silahların kullanılması konusuyla ilgili ise İngiliz Bakan, bölgede incelemelerde bulunan Birleşmiş Milletler ekibinin gelecek hafta başında raporunu açıklamasının beklendiğini kaydetti.

Suriye rejiminin kimyasal silahların teslimiyle ilgili öneriye sıcak bakması konusunda, "ABD'nin askeri müdahale tehdidinin ve artan uluslararası baskının etkisi olduğunu" dile getiren Hague, şunları kaydetti:

"Geçmişte yaşananlara bakıldığında Suriye rejiminin öneriye verdiği yanıta, temkinli yaklaşılmalı. Bu rejim yıllar boyunca, kimyasal silahlarla ilgili yalan söylemiştir, hala da kullandığını inkar etmektedir. Dolayısıyla, Başbakan Cameron'ın da söylediği gibi, bu öneri ciddiye alınmalı ve samimiyeti sınanmalı. Suriye rejimi kimyasal silah stokunu verirse bu ileriye doğru atılmış büyük bir adım olacaktır. Bu inisiyatifin, askeri müdahalede bulunmadan kimyasal silahların ortadan kaldırılması potansiyeli taşıdığına dair ABD Başkanı Obama'nın görüşlerine katılıyoruz.

Suriye rejiminin kimyasal silahlarını teslim etmesi konusunun belli bir zaman çerçevesinde yapılması ve bu zaman çizelgesinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Hague, ülkesinin Esed rejiminin kimyasal silah stoklarını imha edilmek üzere uluslararası kontrole sunması için elinden gelen çabayı göstereceğini belirtti.

"Bu diplomatik açılımın, uluslararası toplumun Suriye'deki kimyasal silah kullanımına göz yumduğu ya da kayıtsız kaldığı anlamına gelmediğini" söyleyen Hague, rejim üzerindeki baskının sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

AA