Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Satış vergisindeki artışın yan etkilerinden ekonomiyi korumayı hedefleyen teşvik paketi kapsamında Japonya, kurumsal gelir vergilerinde indirim yapmayı planlıyor.

Konuya dair bilgisi olan 3 kaynak, Nisan'da tüketim vergisinin artırılmasını değerlendiren Başbakan Shinzo Abe'nin yetkililerden şirketlerin kârlarından alınan vergide indirimi görüşmelerini istedi.

Singapur'unkinin iki katının üzerinde olan efektif kurumsal vergi oranını indirmek, bir yandan satış vergisi artışının ekonomi üzerindeki etkilerini yumuşatırken, diğer yandan da Japonya'nın rekabetliliğini destekleyeceği düşünülüyor. Sektör liderleri vergi indirimini destekles de, Abe konuyla ilgiyi maliye bakanlığında muhalefet ile karşılaşabilir.

Japonya'nın yüzde 35.6'lardaki kurumdal vergisi yerel ve ulusal bileşenleri kapsıyor. Bu oran Çin'de yüzde 25, Singapur'da ise yüzde 17 olarak belirlenmiş durumda. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nüğn verileri, Japonya'nın ABD'nin ardından en yüksek 2. kurumsal gelir vergisine sahip ülke olduğunu ortaya koyuyor. Kurumsal gelir vergisi Japonya'da şu anda 2011'deki deprem ve tsunaminin ardından yapılan 3 yıllık yeniden inşaatları fonlama vergisinden ötürü yüzde 38' de seyrediyor.

Abe, satış vergisini yüzde 5'ten yüzde 8'e artırma kararını 1 Ekim'de verecek.