Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in ne zaman varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı konusunda işaretler almak üzere merkez bankası politika yapıcılarının konuşmalarını izlemeleri ile birlikte, dalgalı bir seyir gösterirken, ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi. Gelişen piyasa hisse senetleri, Hindistan öncülüğünde değer kaybederken, altın son üç günde ilk kez değer kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:46'da, yüzde 0.1'den az bir yükseliş gösterirken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.75'te kaldı. Altın New York'ta yüzde 1.1 değer kaybetti. Türk Lirası 2012 yılından bu yana en hızlı haftalık kazancını göstermeye yönlendi.

Bu yıl oy kullanma hakkı bulunan ve varlık alımlarını destekleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, teşviklerin azaltılmamasının çokk zor bir karar olduğunu ve gelecek ay "küçük çaplı" bir azaltımın mümkün olduğunu söyledi. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), bu haftaki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltmak için, ekonomik toparlanmaya ilişkin daha fazla işaret beklediklerini kaydetti.

San Antonio, Texas'ta USAA Investments icra direktörü John Kvantas, "Piyasa, Fed yetkililerini, merkez bankasının ne yapabileceği konusunda işaretler alabilmek için çok yakından dinleyecek," dedi ve "Bir kez daha, Fed, 'evet, varlık alımlarını azaltmadık, ancak bu asla azaltmayacağımız anlamına gelmiyor ve belki aslında oldukça yakında azaltacağız' yolunda mesaj yollamaya çalışıyor. Fed'den gelen açıklamalar muhtemelen biraz kafaları karıştıracak" değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi bu hafta yüzde 2.1 ralli yaptı ve son iki ayın en hızlı yükselişine yönlendi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in teşvikleri azaltmak için ekonomide iyiye gidişe ilişkin daha fazla işaret beklediğini kaydetmesinin ardından,  bu hafta 13 puan düştü.

(17:10'da güncellendi)