Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:42'de güncellendi)

Avrupa hisseleri Fed St. Louis Başkanı James Bullard tarafından varlık alımlarının Ekim ayında azaltılabileceğinin açıklanmasıyla beş yılın zirvesinden gerilemeye başladı.

Adidas AG 2013 yılı kâr beklentilerini düşürmesinin ardından yüzde 2.9 düştü. Direct Line Insurance Group Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc'nin hisselerini satması üzerine yüzde 3.2 düştü.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek 314.27 puan olurken, erken saatlerdeki yüzde 0.2'lik ilerleyişini silmiş oldu. Gösterge endeks buna rağmen Fed'in teşviklere devam etme kararıyla bu hafta genelinde yüzde 0.9'luk ilerleme gösterirken, aylık tırmanışını da yüzde 12'ye yükseltti.

"Neredeyse bütün yatırımcılar Fed'in azaltmaya başlayacağını bekliyordu. Fed'in azaltmaları ertelemesiyle oldukça hızlı bir yükseliş yaşadık, Bullard'ın yorumları kesinlikle yatırımcıların endişe duymasını sağlayacak şekilde oldu" ifadelerini kullandı.

Bullard bugün yaptığı açıklamalarda ekonomik verilerin önümüzdeki ay değişim göstererek Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Ekim 29-30'da gerçekleştireceği toplantıda varlık alımlarını yavaşlatmasına neden olabileceğini dile getirdi. Bloomberg'e röportaj veren Bullard, "Bazı veriler gelebilir ve bu veriler görünümdeki kargaşayı değiştirerek komiteyi Ekim'de alımları azaltmak için daha rahat bir hale sokabilir" ifadelerini kullandı.

Stoxx 600 Endeksi, Fed'in varlık alımlarını yavaşlatmayacağını açıklamasının ardından dün Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 64 ekonomistten 44 tanesi alımların azaltılacağı yönünde görüş belirtmişti.

(19:42'de güncellendi)