Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in varlık alımlarını azaltma kararı sonrası yükselişini ikinci güne taşırken, ABD hisse senetleri düşerek gösterge endeksin rekor seviyelerden gerilemesine neden oldu ve değerli metaller geriledi. Avrupa hisse senetleri, dünkü ABD rallisini yakalamaya yönelik hareketle, yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3.6 baz puan yükselerek, New York saati ile 09:33'te, yüzde 2.93'e çıktı ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 yükseldi. Altın Haziran ayından bu yana ilk kez kısa süreliğine 1,200 doların altını gördü ve euro ve sterlin bazında altın Nisan 2010'dan bu yana en düşük seviyelerini gördü. Endonezya rupisi beş yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Fed, istihdam piyasası görünümündeki iyileşmeyi işaret ederek, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdü. ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta beklenmedik bir şekilde yükselerek dokuz ayın zirvesine çıktı. Bu durum, genelde yıl sonu tatilleri döneminde olduğu üzere, işsizlik başvuruları verisindeki dalgalanmayı işaret ediyor. Japonya Merkez Bankası'nın iki gün sürecek toplantısı başladı.

New York'ta Solaris Group LLC şef yatırım yetkilisi Timothy Ghriskey, "Dün hisse senetlerinde, Fed'in duyurusunun ardından hızlı bir yükseliş görüldü ve askında hiçbir şey değişmedi," dedi ve "Bu duygusal yükselişin ardından bir miktar kar satışı var. Diğer bir neden, yükseliş gösteren işsizlik başvuruları verisinin ardından olması. Birkaç hafta önce, iyi haberler, Fed'in varlık alımlarını azaltma beklentisini güçlendirmesinden dolayı kötü olarak algılanıyordu. Artık kötü haberler kötü olarak değerlendiriliyor" şeklinde görüş bildirdi.

(17:10'da güncellendi)