Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın daha bağımsız davranması ve ham petrol fiyatlarının istikrarlı hale gelmesi OPEC'in üretimi görüşmek için Viyana'da yaptığı toplantıların ehemmiyetini azalttı.

Günün grafiği, dünyadaki petrol üretiminin yüzde 40'ını karşılayan OPEC ülkelerinin daha nadir görüştüklerini ve fiyatlar üzerinde daha az bir etkiye sahip olduklarını gösteriyor. Bloomberg'in verilerine göre Brent petrolün uluslararası göstergesinin o yılki günlük ortalamaya göre değişimine bakılarak hesaplanan OPEC'in üretim kararlarının tesiri 2008'de, 2013'tekine nazaran 10 kat fazla idi.

İsviçre Zug'da bir danışmanlık şirketi olan Petromatrix GmbH'den idareci Olivier Jakob “OPEC toplantıları her kelimesi merakla beklenen olaylarken bugünkü istikrarlı fiyat ikliminde fazla ses getirmiyor. Öyle ki Suudi Arabistan OPEC kararına ihtiyaç duymaksızın bazı değişiklikler yapabiliyor” diye konuştu.

Grup, ABD'nin Irak'ı işgali ve Çin'in rekor petrol talebi nedenleriyle yaşanan kriz dönemi 2003-2006 arasında 5 veya 6 defa bir araya geldi. En etkili olduğu dönemlerden olan 2008 finansal krizi zamanında üretimde kesintiye giden OPEC, o dönem Brent petrol fiyatını bir günde ortalamanın yüzde 7.3'ü kadar artırabilmişti. Ancak grup 2011'den bu yana yılda yalnızca 2 kere görüşüyor ve üretim kararları fiyatları ancak ortalamadan yüzde 1 kadar değiştirebiliyor.

Viyana menşeli danışmanlık şirketi JBC Energy GmBH'ye göre, OPEC Aralık 2011'de belirlediği günlük 30 milyon varil üretim hedefini hiç değiştirmezken, Suudi üretimi günde 1 milyon varile kadar değişiklik gösterdi. Öte yandan aynı dönemde Brent ham petrolün varil fiyatı OPEC üyelerinin de arzuladığı düzey olan ortalama 110 dolar oldu.