Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerine ilişkin, "Gümrük Birliği'ndeki asimetrik yapı nedeniyle yaşadığımız olumsuzluklara tahammül edebiliyorduk ama buna tahammül edemeyiz. AB'nin ABD ile imzalayacağı bir TTIP anlaşmasının sonuçlarına Türkiye olarak katlanamayız ve Gümrük Birliği de sürüdürülemez hale gelir" dedi.

Zeybekci, Bakanlık Toplantı Salonu'nda Schleswıg-Holsteın Eyaleti Ekonomi, Çalışma, Ulaştırma ve Teknoloji Bakanı Reinhard Meyer İle Hamburg Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma ve İnovasyon Bakanı ve Bağımsız Hansa Şehri Hamburg Senatörü Frank Horch ile görüştü.

Türkiye ile Almanya'nın ilişkilerinin giderek geliştiğine dikkati çeken Zeybekci, özellikle son dönemde iki ülke arasında üst düzey bir işbirliği ortamı sağlandığını belirtti.

Türkiye'nin 1961 yılından beri AB ile müzakere sürecinin devam ettiğini ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Biraz espri olsun diye söylüyorum, AB ile tam üyelik müzakereli benim yaşımda. 1961 yılından beri müzakereler devam ediyor. O konuda ümidimizi kaybetmedik. Türkiye olarak AB'ye tam üye olmak gibi bir derdimiz yok. Asıl hedefimiz, AB üyelik sürecini tamamlamak. Bu süreci sürdürürken, uzun vadeli bir yolculukla 1996'dan beri yaşadığımız Gümrük Birliği prosesi var. Gümrük Birliğini tam anlamıyla asimetrik bir yapı olarak görüyoruz. 1996 yılından beri Gümrük Birliğinden Türkiye olarak çok yararlandık. Türkiye şu anda ekonomi olarak AB'deki tüm ülkelerdeki hemen hemen aynı standartlara geldi. Bu açıdan Gümrük Birliğinin 18 yıllık sürecine haksızlık yapmak istemiyorum ama hiçbir egemen bağımsız devletin böyle bir anlaşma imzalamaması lazım. Bundan da çok zarar görmedik ama artık zarar görmeye başlayacağımız döneme giriyoruz."


- "Buna tahammül edemeyiz" -

AB'nin 20'ye yakın ülkeyle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamak üzere müzakereler gerçekleştirdiğini ifade eden Zeybekci, "Asıl önemli olan ABD ile sürdürdüğü TTIP. Bu basit bir STA değil, tam anlamıyla ekonomik ve siyasi bir entegrasyon görüşmesidir. Uygulamaya başlarsa bu, dünyanın ekonomik haritasının yeniden çizilmesi demektir. Gümrük Birliği'ndeki asimetrik yapı nedeniyle yaşadığımız olumsuzluklara tahammül edebiliyorduk ama buna tahammül edemeyiz. AB'nin ABD ile imzalayacağı bir TTIP anlaşmasının sonuçlarına Türkiye olarak katlanamayız ve Gümrük Birliği de sürüdürülemez hale gelir diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin stratejik konumuna değinen Zeybekci, dünyanın en büyük enerji kaynaklarının yüzde 70'inin çıkış kapısı ve gelir seviyesi hızla artan Körfez, Ortadoğu, Balkanlar coğrafyasının dünya ile bağlantı noktası durumunda olduklarını söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda birçok yatırım yapması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, bu anlamda iki ülkenin çeşitli işbirliklerine gidebileceğine işaret etti.