Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği’nin en büyük doğu ekonomileri Rusya’ya uygulanan yaptırımların hız kazanması ile durgunlaşırken, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in gıda ithalatı yasaklaması ile gelen misilleme Euro Bölgesi ekonomisinin rekor seviyedeki düşüşten toparlanma sürecini ağırlaştırıyor.

Bloomberg anketine göre, Polonya önceki üç aylık döneme göre ikinci çeyrekte yüzde 0.5 büyüme sağlayacak. Ekonomistlerin tahminleri, Çek Cumhuriyeti ekonomik genişlemesinin yüzde 0.8’den yüzde 0.3 oranına yavaşlayacağı yönünde seyrederken, anket Macaristan’ın ise yüzde 1.1’den yüzde 0.7’ye hızını düşeceğine işaret ediyor. Üç ülkenin ekonomik verileri yarın açıklanacak.

Rusya, Soğuk Savaş dönemindeki eski hasımları ile yirmi yıldan uzun bir sürenin en büyük anlaşmazlığı yaşarken, bu durum Avrupa’nın eski komünist üyelerindeki ticarete engel teşkil ediyor ve Euro Bölgesi ekonomisinin canlanmasını tehdit ediyor. Rusya’nın yaptırımlara Avrupa Birliği’nden gıda alımını yasaklayarak cevap vermesi ile doğunun bir numaralı ihraç piyasası Almanya iki yıl içinde ilk kez ekonomik daralma ile karşı karşıya geldi.

Londra merkezli Lombard Street Research ekonomisti Shweta Singh, “Avrupa’da zaten ağır ilerleyen ekonomik toparlanma jeopolitik risklerin de eklenmesi ile Euro Bölgesi’ndeki büyüme endişesini daha da alevlendirecek. Merkez ve doğu Avrupa ihracatlarının Euro Bölgesi ekonomisindeki payı oldukça büyük” ifadelerini kullandı.