Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alliance Bernstein LP ve Stone Harbor Investment Partners’a göre Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir karar ile gösterge faiz oranını yüzde 17’ye çıkararak rubledeki rekor düşü sonlandırmaya yetecek kadar büyük bir adım attı.

Politika yapıcılar, rublenin tüm zamanlarının en düşük seviyesine gerilemesinin ardından planlanmamış bir toplantı ile faiz oranını yüzde 10.5 seviyesinden 6.5 yüzde puan artırarak 1998 yılından bu yana en büyük yükselişi gerçekleştirdi.  Bir aylık ruble vadelileri, New York saati ile 06:36’da yüzde 2.3 ralli yaparak 6 günlük düşüşü sonlandırdı.

New York’taki Alliance Bernstein LP analistlerinden Slava Breusov, “Merkez bankası düşüşü engellemek istiyor ve bu büyüklükteki bir artış yeterli olabilir. Bu kararın ekonomiye nasıl etki edeceğini kimse düşünmüyor gibi görünüyor. Çünkü öncelik rublenin değer kaybını sonlandırmak. Alınan önlem olağan üstü olmakla birlikte merkez bankası en kötü senaryodan kaçınmaya çalışıyor” dedi.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki yüzde 49’lük değer kaybını sonlandırmak için rezervden 80 milyar dolardan fazla harcama yapmasının ardından 2014 yılında 6. kez faiz artırımına gitti.