Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nobel ödüllü ekonomist Milton Friedman, yaptığı bir konuşmada enflasyonun toplumu bozabilecek bir hastalık olduğunu ifade etmişti. Bu teşhise yüksek işsizlik de eklendiğinde, durumun insanlar üzerindeki etkisi ile ilgili tanımlaması konuya teknik olmayan bir terim yüklüyor: sefalet.

Bu tanımlama bu yıl en çok Venezuela, Arjantin, Güney Afrika, Ukrayna ve Yunanistan’da geçerli olacak. Bloomberg’in 2015 yılı için olan sefalet endeksi verilerinin oluşturulduğu ankete göre bu beş ekonomi yaşamanın ve çalışmanın en zor olduğu ekonomiler olarak karşımıza çıkıyor. Bu oldukça basit bir denklem: işsizlik oranı + tüketici fiyat endeksinde değişim = sefalet.

Anket sonuçlarına göre Ukrayna’nın durumunda, savaş büyük ekonomik kayıplar getirecek. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile yaşanan gerilim Doğu Avrupalı ülkede işsizliğin sürmesine yol açacak ve enflasyon pek bir rahatlama göstermeyecek. Sefalet göstergesi ile yapılan tahminlere göre bu iki olumsuz durum Ukraynalı tüketicilerin, 51 ekonomi (Euro Bölgesi dahil) arasında 4. en kederli olmaya hazırlandıklarını gösteriyor.

Zayıf gelir artışı, Ukraynalı hane halkını yükselen fiyatlar karşısında desteklemede başarısız olacak. Kişi başına yurt içi hasılanın 8,494 dolar seviyesinde olmasıyla Ukrayna ankete dahil olan ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) gelir ölçümü yaptığı ülkeler arasında sadece Filipinleri geçebiliyor. Ukrayna 2014 yılında sefalet endeksinde 2. sırada yer alıyordu.  Güney Afrika, Arjantin ve Venezuela 2015 yılında en çok ekonomik sıkıntı çekmesi muhtemel olan diğer üç ülke.

Venezuela’nın yüzde 78.5 seviyesindeki enflasyon beklentisi, Ukrayna’nın enflasyon oranından dört kat yüksek. Venezuela’daki temel mal sıkıntısına bir örnek olarak; Trinidad & Tobago geçtiğimiz hafta kağıt mendil karşılığında petrol takası teklif etmişti. Bu yılki sıralamasında Yunanistan 5., İspanya 6. Portekiz 10. ve İtalya 11. sırada yer alıyor.

Sefalet endeksine göre 2015 yılı için öngörülen en dertli ülkeler sıralaması şöyle:

1- Venezeula

2- Arjantin

3- Güney Afrika

4- Ukrayna

5- Yunanistan

6- İspanya

7- Rusya

8- Hırvatistan

9- Türkiye

10- Portekiz

11- İtalya

12- Kolombiya

13- Brezilya

14- Slovakya

15- Endonezya