Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Singapur’un merkez bankası para politikası kararını açıklayacağı vakit kur bandı, genişlikler, eğimler ve merkezler ile ilgili açıklamalar yapıyor. Diğer merkez bankaları ise dolambaçsız bir dil kullanarak faiz oranlarını indirdiklerini veya yükselttiklerini belirtiyorlar.

Singapur’un Para Otoritesi (MAS), ülkenin döviz kurunu ana politika aracı olarak kullanan tek majör ekonomi olma özelliği taşıyor. MAS, Singapur dolarını ülkenin ticaret ortakları ve rakiplerine ait para birimleri sepeti karşısında yönetiyor, Döviz kurunu açıkça belirtilmemiş bir politika bandında tutabilmek için gerektiğinde müdahale ediyor. Böylece, bandın eğim, genişlik ve merkezini değiştirerek yerel doların yükseliş veya gerilemesinin hızını düzenliyor.

MAS, politika bandının “ılımlı, kademeli yükselişi” gibi terimleri kullandığında genel olarak sıkı bir politik duruş sergileyeceği anlamına geliyor. Kurum, Ekim 2012’den Ocak 2015’e kadar böyle bir duruş sergiledi. MAS, Ocak’ta beklenmedik bir açıklama ile politika bandı eğiminin düşürüleceği açıklaması yaptı ve ılımlı bir gevşeme sinyali verdi.

Daha düz bir eğim zaman içinde daha yavaş bir yükseliş veya düşüş görülmesine imkan verirken, daha geniş bir bant para biriminde daha fazla volatilite görülmesini sağlıyor. Singapur’un merkez bankası bant üzerinde yaptığı değişiklikleri açıklarken, bandın ne aralığı kapsadığını veya yerel doların bant içinde nerede olduğunu belirtmiyor. Bu da politika hedeflerinin farklı farklı yorumlanmasına yol açıyor.