Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL Perşembe günü 2.7343’ü görmesinin ardından 2.7353 ile rekor tazeledi. Ardından yükselişine devam etti. Dolar, TL karşısında 2.74'ün üzerine çıkarak yeniden rekor tazeledi. Döviz sepeti 2,8537 ile rekor kırdı.

Kur, Perşembe günü sabah saatlerinde 2.73’ün üzerine çıkmasının ardından akşam saatlerinde 2.70 seviyelerine kadar gerilemişti.

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, “Dolar/TL’deki yükselişte Merkez Bankası’nın kararı etkili oldu. Merkez Bankası’nın herhangi bir değişiklik yapmaması kur üzerindeki koruyucu baskıyı kaldırdığı için kırılgan olduğunu görmekteyiz. Çarşamba’dan bu yana net bir ayrışma var. Sepet baz da 2.85 seviyesini test ettik” dedi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, “Dolar/TL’deki yükselişin nedenine dair net bir cevap vermek zor. Fakat genel algılama, Merkez Bankası’nın Türk Lirası seviyesi ile ilgili bir rahatsızlık içerisinde olmadığı yönünde. Zaten bunu şuradan da biliyoruz, Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma uygulamasına gitmiyor, döviz satım ihalelerinde rakam artırılıyor. Dolayısıyla bir süredir henüz ciddi bir müdahaleye gerek olmadığı düşünülüyor gibi görünüyor. Bugün için baktığımızda neredeyse tüm gelişmekte olan para birimleri dolara karşı değer kazanırken, Türk Lirası ciddi şekilde ayrıştı. Dolar/TL’de ciddi bir talep söz konusu. İki neden olabilir. Spekülatif bir saldırı olabilir ya da yabancı yatırımcıların kendilerini dolar alarak hedge ediyor olmaları söz konusu olabilir. Ama görüdğümüz bu ayrışma çok sürdürülebilir mi bu Merkez Bankası’nın ne yapacağına bağlı olacak” değerlendirmesini yaptı.

Ekinci Economics Consulting Ekonomisti Şevin Ekinci, “Kurdaki bu yükselişin Merkez Bankası’nın kararı ile çok fazla ilgisi var. Aldığı karardan bu yana 2.70’in üzerine bir çıkış oldu. Sonrasında da bu hareketin devamının geldiğini düşünüyorum. Merkez Bankası zorunlu karşılıklara kısmi faiz ödemesi yapacak. Bu aslında genişlemeci yönde bir harekettir, sıkılaştırıcı değildir. Aldığı kararların dolar/TL’yi düşürücü hiçbir etkisi olmayacaktır. Bu kararlar, kurun kısa vadede yukarı yönlü yükselişini durduramayacaktır. O yüzden de ben haftaya kadar, Fed toplantısında kadar kurun 2.72-73 seviyeleri üzerinde kalmasını bekliyorum. Fed toplantısından çıkan sonuca göre gevşeme olabilir” şeklinde konuştu.

Bloomberght.com Editörü

Güneş Doğan

gdogan@bloomberght.com