Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı Temmuz ayında sabit bir seyir izleyerek Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) fiyat artışlarını canlandırmada karşılaştığı güçlüklere işaret etti.

AB’nin istatistik kurumunun Cuma günü açıkladığı verilere göre Tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 0.2 yükseldi. Haziran’da da yüzde 0.2’lik artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ortalama tahminin yüzde 0.2’lik yükseliş öngörüyordu. Çekirdek enflasyon beklenmedik şekilde yüzde 1’e ivmelenerek 15 ayın en yüksek seviyesine ivmelendi.

Euro verinin ardından dolar karşısında güçlendi ancak ekonomistler çekirdek orandaki ivmelenmenin süreceği konusunda emin değiller. Euro dolar karşısında Londra saati ile 10.40’ta 1.0964 dolardan işlem gördü.

Milano’daki Unicredit yetkililerinden Marco Valli, “Bugünkü oranının bir gelecek trendi olduğu söylersem tahmin yürütmüş olurum. Biraz volatilite göreceğiz ve yavaş bir süreç olacak ancak bu çekirdek enflasyonda düşük seviyeyi geride bıraktığımız gösteriyor” dedi.

Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları geçtiğimiz üç ayda yükseliş gösterdi. Ancak AMB’nin yüzde 2’lik hedefinin oldukça altında seyrediyor.