Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin’in ekonomik yavaşlaması ve Fed’in olası faiz artırımı küresel piyasaları sarsarken, Döviz traderlerı güvenli liman tercihlerini yen ve eurodan yana yapıyor.

Yen ve euroya arasındaki korelasyon 2007 yılı başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu iki para birimi, geçtiğimiz hafta küresel hisse senetlerinde yaşanan düşüş ile birlikte yükseliş ve düşüşlerde paralel hareket etti. Yen ve euro, Pazartesi günü yükseliş gösterdi ve her ikisi de dolar karşısında 4 günlük gerileme dönemini sonlandırdı. ABD’de bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler, Fed’in faiz oranlarını Eylül artırıp artırmayacağına karar vermesinde yardımcı olacak. Öte yandan Salı günü açıklanacak verinin Ağustos ayı için Çin’in imalat sanayinde daralmaya işaret etmesi bekleniyor. Beklenti gerçekleşirse gösterge Şubat ayından bu yana ilk kez daralma gösterecek.

Tokyo’daki Mizuho Securities Co. baş döviz stratejisti Kengo Suzuki, “Piyasa oyuncuları arasında bu hafta açıklanacak ekonomik veriler ile ilgili ihtiyatlı bir duruş hakim. Tek taraflı kesin riskten kaçışın haftanın sonlarına doğru düzelmesi ile birlikte bu haftaki verilere ve toplantılara hazırlanıyor. Çin endişelerinin gerilemesi ve ABD ekonomisi ile ilgili beklentilerin yükselmesinin etkisiyle istikrar geri dönebilir” dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.6 değerlenerek Tokyo saati ile 13.01’de 121.04 yenden işlem gördü. Yen, Çin’in yuanı 11 Ağustos’ta beklenmedik şekilde devalüe etmesinin ardından bu ay yüzde 2.4 yükseldi ve Ocak 2014’ten bu yana en büyük aylık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 artarak 1.1246 dolara geldi. Euro Ağustos’ta yüzde 2.4 güçlendi ve Nisan ayından bu yana en iyi ayı geçirmeye ilerliyor.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yuan devalüasyonundan bu yana ilk haftalık yükselişi tamamlamasının ardından yüzde 0.2 düşerek 1,205.49 puana geldi.

Sydney’deki Westpac Banking Corp. döviz ve emtia stratejileri müdürü Robert Rennie, “Yen talebi volatiliteden korunmak isteyen traderlardan geliyor” dedi.