Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvil faizleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) teşvik önlemlerinin enflasyonu yakın zamanda hedefe yöneltmeyeceği spekülasyonu ile 1 aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi ve fiyatların desteklenmesi amacıyla para politikasının daha da gevşetilmesi baskısını yoğunlaştırdı.

10 yıl vadeli Almanya tahvilleri, Pazartesi günkü yükselişi azalttı. Almanya’nın enflasyonu, Ocak ayından bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde sıfır seviyesinin altına geriledi. Enflasyondaki düşüş, 19 üyeli Euro Bölgesi fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırdı. Çarşamba günü açıklanacak veri öncesinde yapılan başka bir ankete göre Euro Bölgesi’nde fiyatlar Eylül ayında duraksadı.

Euro Bölgesi genelinde tahviller, hisse senedi piyasasındaki kayıpların güvenli liman özelliği taşıyan sabit getirili varlıklara talebi artırması ile Pazartesi günü destek buldu. Hisse senetleri ve emtiadaki gerileme, Çin’deki yavaşlama ile birlikte küresel büyüme görünümünü kararttı. Bu da merkez bankalarının teşvikleri sabit tutacağı veya genişleteceği spekülasyonunun etkisiyle tahvil talebini canlandırdı. İspanya tahvilleri, tüketici fiyatlarının Eylül ayında Şubat ayından bu en büyük düşüşü göstermesine rağmen yatay seyretti ve bir önceki günkü yükselişi korudu.

Edinburgh’taki RIA Capital Markets Ltd. sabit getiri stratejistlerinden Nick Stamenkovic, “İspanya’nın enflasyonu aşağı yönlü sürpriz yaparak Çarşamba açıklanacak Euro Bölgesi verisi ile ilgili riski artırdı ve AMB üzerinde yılsonu öncesinde bilanço tablosunu genişletme baskısını yükseltti. Risk iştahının kötüleşmesi Almanya tahvil piyasası için net bir şekilde destek. Ancak 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 0.5’in altına inilmesi için risk duyarlılığında daha büyük bir kötüleşme görmeliyiz” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi, yüzde 0.57 ile 24 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından 1 baz puan veya 0.01 yüzde puan yükselerek Londra saati ile 10.36’da yüzde 0.60 seviyesine indi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı 0.14 veya 1,000 euro (1,123 dolar) nominal değerde 103.815 oldu.

Benzer vadeli İspanya tahvil faizi Salı günü yüzde 1.92’ye geldi. Faiz bir gün önce 11 baz puan gerileyerek 18 Eylül’den bu yana en sert düşüşü kaydetti. 10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi 1 baz puan yükseliş ile yüzde 1.76 oldu.