Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's (S&P), Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlık alım programını (QE) 2018 yılı ortasına kadar uzatmasını beklediği açıklaması yaptı.

S&P, AMB'nin varlık alım programın büyüklüğünün ilk taahüdün iki katına çıkarak 2.4 trilyon euro olacağını öngördü.

S&P, Euro Bölgesi’nde toparlanmanın zayıflayan dünya ticaretine karşısın istikrarlı şekilde süreceğini öngördü.

Kuruluş, konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Euro Bölgesi’nin istikrarlı toparlanmasının gelecek birkaç yıla yayılmasını bekliyoruz ancak riskler sürdürüyor. AMB’nin parasal genişleme programını Eylül 2016’nın ötesine uzatacağına inanıyoruz. QE 2018 ortasına kadar devam edebilir ve 1.1 trilyon euroluk ilk taahhüdün iki katından yüksek bir seviyeye ulaşabilir. Öncü göstergeler Euro Bölgesi ekonomik faaliyetinin, ikinci çeyrak dönemde hafif bir gerileme yaşanmasının ardından yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde süreceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

S&P, “Euro Bölgesi’nin ihracat pazarlarından olan Merkez ve Doğu Avrupa, Çin’deki yavaşlamanın gelişen piyasalara yayılması karşısında, biraz daha dirençli görünüyor. Gelişen piyasa para birimlerinin gerilemesi ile birlikte euro yeniden değerlenmeye başladı. Bu durum AMB’nin büyüme ve enflasyonu desteklemeyi amaçlayan QE programını karmaşıklaştırıyor. Bu iki zayıf nokta, QE’nin Eylül 2016 sonrasında da devam ettirilmesini sağlayacak. Eylül 2016’da enflasyon AMB’nin yüzde 2’ye yakın olan hedefinin oldukça altında olacak” dedi.